Artykuły do tagu: p±czki

O p±czkach w tłusty Czwartek. Rozmowa z autork±
Z lukrem lub cukrem pudrem, z nadzieniem różanym, marmolad±, a nawet toffi. Dzisiaj najpopularniejsz± przek±sk± w wielu domach i biurach jest p±czek. To z okazji tłustego czwartku, który w tym roku ¶więtujemy wła¶nie 11 lutego.
O p±czkach na karnawał i tłusty czwartek
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek i koniec karnawału, a to okres, który Polacy tradycyjnie spędzaj± na zabawie i zajadaniu się pyszno¶ciami - najchętniej p±czkami. Swoim przepisami na różne wariacje tej popularnej słodko¶ci podzieliła się z nami Beata Królikiewicz, autorka bloga kulinarnego "Niebo na talerzu".
W tłusty czwartek Polacy zjedz± ok. 7 tys. ton p±czków. ¦rednio po 2,5 p±czka na osobę
W tłusty czwartek Polacy zjedz± ok. 7 tys. ton p±czków - wynika z opublikowanych w ¶rodę wyliczeń Banku BNP Paribas. Do przygotowania ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte ł±cznie ok. 2,5 tysi±ca ton m±ki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.
Tłusty czwartek, czyli… Dzień P±czka
Dzi¶ tłusty czwartek. Niektórzy z nas zjedz± mnóstwo p±czków, a na pewno więcej niż jednego. Polacy zazwyczaj zjadaj± tego dnia 7 tysięcy ton tego tłustego i słodkiego smakołyku. Jeden to około 300 – 400 kcal.
Tłusto i słodko. Ile p±czków zjecie?
W czwartek 28 lutego, na 52 dni przed Wielkanoc±, obchodzimy tłusty czwartek. Niektórzy z nas zjedz± dzi¶ mnóstwo p±czków. Podobno tak każe tradycja.
O tłuszczu w tłusty czwartek
Jeden p±czek to aż 300 kcal. Je¶li zaplanowali¶cie, że zjecie trzy, to... zdecydowanie za dużo, ale jeden w sam raz. Tak radzi dietetyk. Dzi¶ tłusty czwartek i wła¶nie o tłuszcz pytamy eksperta – Magdalenę Ko¶ciańsk±, dietetyk z Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego im. Mikołaja Kopernika w Piotrkowie Trybunalskim.
Nie ma Tłustego Czwartku bez p±czków
Z toffi, czekolad±, marmolad±, serem, a może ze słonin±, boczkiem i mięsem? P±czki to tradycyjny przysmak na Tłusty Czwartek, ale zwyczaj jedzenia ich ze słodkim nadzieniem pojawił się w Polsce dopiero w XVI wieku.
Tłusty Czwartek, czyli p±czkowe szaleństwo
Po ¶l±sku krepel, po angielsku doughnut; w Austrii puffel, a we Włoszech ciambella. Jakkolwiek go nazwiemy - p±czek w każdym przypadku brzmi dzi¶ równie sympatycznie i rozczulaj±co. Czas na Tłusty Czwartek, czyli wielk± kaloryczn± fiestę - na któr± przecież raz do roku można sobie pozwolić.
Słodko i tłusto w szkole w Bujnach
Tłusty czwartek w ZSR CKP w Bujnach ¶więtowano przy p±czkach produkcji klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego oraz dziewcz±t z klasy III technikum le¶nego.
Ostatni czwartek przed Wielkim Postem – jemy p±czki
Chcesz zapewnić sobie powodzenie na cały rok? Koniecznie zjedz dzi¶ co¶ słodkiego. Najlepiej p±czka, bo... lepiej nie kusić losu.

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat