Artykuły do tagu: jedzenie

Nadmiarem jedzenia możesz podzielić się z potrzebującymi
Zazwyczaj po świętach zostaje nam sporo jedzenia. Nie pozwólmy, aby się ono zmarnowało i trafiło do kosza. Przygotowane posiłki oraz produkty spożywcze możemy umieścić w lodówce społecznej, z której korzystają osoby potrzebujące.
Leśna Osada Edukacyjna w Kole zaprasza na ostatnie wydarzenie tego lata. "Las Kulinariów" to impreza, która będzie między innymi doskonałą okazją ku temu, by dowiedzieć się więcej o żywności pochodzenia leśnego, zjeść smaczny barszcz ukraiński, a nawet posłuchać muzyki na żywo.
Kulinarny
Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Wolbórz spotkało się w jednym miejscu, by razem kultywować tradycje wspólnego gotowania. W tym roku tematem przewodnim "Wolborskiego Saganka" był "zielony stół".
Żółtko jajka bardziej wartościowe od białka
Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, jest bardziej wartościową częścią jaja, jest także bardziej kaloryczne – wskazuje dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny jakości żywności w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Od dzisiaj Festiwal Smaku i Rękodzieła
Od piątku do niedzieli (17-19 marca) trwał będzie w Piotrkowie Trybunalskim Festiwal Smaku i Rękodzieła. Wszyscy, którzy zdecydują się na skorzystanie z oferty wystawców mogą spodziewać się ciekawych zajęć praktycznych, perełek rękodzielniczych, czy wybornych smaków.
Jakość jedzenia to podstawa!
Dzięki internetowi mamy na wyciągnięcie ręki praktycznie każdy produkt. Sklepy oferują nawet te z najodleglejszych zakątków świata. Jak odnaleźć te najwartościowsze?
Czy łosoś wędzony na gorąco jest zdrowy?
Łosoś wędzony na gorąco powstaje w temperaturze około 60°C, co nie ujmuje mu znacząco walorów zdrowotnych. Można śmiało wprowadzić go do diety i spożywać nawet dwa razy w tygodniu, jeśli nie cierpimy na nadciśnienie (zawiera sporo sodu). Czym charakteryzuje się łosoś wędzony na gorąco? Jak można go podawać?
Lodówka społeczna spełnia swoją rolę
Piotrkowianie dobrze wiedzą, że w mieście są miejsca, gdzie można przekazywać nadwyżki swojego jedzenia potrzebującym. Jednym z nich jest społeczna lodówka, która stoi u zbiegu ulic Słowackiego i Kołłątaja. Po świętach Bożego Narodzenia nasze domowe lodówki często pękają w szwach. Właśnie teraz ta społeczna przechodzi niemałe oblężenie.
Co zrobić z jedzeniem, które nam zostaje
Przy okazji świąt i uroczystości rodzinnych przygotowujemy różne potrawy i smakołyki. Niestety trudno jest dokładnie zaplanować, jak dużo uda nam się z tego zjeść. Dlatego zwykle pod koniec uroczystych wydarzeń okazuje się, że w lodówce jest więcej jedzenia niż tego byśmy sobie życzyli
Będą zachęcać do diety roślinnej
1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu (a w Polsce także Światowy Dzień Wegan). W związku z tym przedstawiciele fundacji Viva! zachęcają do odwiedzenia tego dnia stoiska w Piotrkowie Trybunalskim i zapoznania się z tym, jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie diety roślinnej.
reklama