Artykuły do tagu: gotowanie

Dieta pudełkowa czy samodzielne gotowanie? Wady i zalety
Coraz więcej osób, również w naszym kraju, rezygnuje z gotowania na rzecz diety pudełkowej. Siłą rzeczy jednak nie jest to rozwiązanie dla wszystkich, a każda decyzja ma swoje wady i zalety. Dietę pudełkową wybierają zazwyczaj osoby bardzo zapracowane, które na co dzień po prostu nie mają czasu gotować, ze względu na bardzo aktywny, pełen wyzwań zawodowych i prywatnych styl życia. Brzmi znajomo? Zastanawiasz się, czy w Twoim przypadku gotowanie samodzielnie w domu ma sens? Odpowiedzmy sobie na to pytanie!
Szybkowar w Twojej kuchni, czyli jako gotować szybciej i zdrowiej
Choć szybkowar wymyślono już w XVII w. (dokładnie w 1679 r.), dopiero w okresie II wojny światowej naczynie pojawiło się w gospodarstwach domowych w większej liczbie. Posiłki można było przygotować szybciej, wykorzystując do tej czynności znacznie mniej energii niż przy tradycyjnym gotowaniu. Szybkowar i dziś cieszy się coraz większą popularnością. Możemy go wykorzystywać do błyskawicznego przygotowania dań wymagających długiego czasu duszenia lub gotowania na wolnym ogniu. Jak działa szybkowar i jakie potrawy możemy w nim przyrządzić?
Spotkanie z autorką „Nieba na talerzu”
Zapraszamy na spotkanie z Beatą Opalanką-Królikiewicz, autorką bloga i książki „Niebo na talerzu”.
Zapraszają na warsztaty śniadaniowe
Po raz pierwszy w Bibliotece Pedagogicznej w Piotrkowie będzie tak... smacznie. Warsztaty śniadaniowe poprowadzi lokalna blogerka kulinarna.
Z piekielnej kuchni do Woli Krzysztoporskiej
Jakub Wolski - uczestnik programu „Hell's Kitchen” - gościł w Szkole Podstawowej w Woli Krzysztoporskiej.
Smaki Europy w Szydłowie
Gotowanie i współpraca zagraniczna – z tego słynie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie. Udało się połączyć obydwa elementy, ponieważ podczas spotkania w ramach projektu „Work Based Learning”, nauczyciel żywienia Marta Romańska zorganizowała warsztaty praktyczne, podczas których uczniowie polscy i łotewscy wspólnie przyrządzali potrawy z sześciu państw europejskich.
Smaki królowej Bony znów zagościły w Woli Krzysztoporskiej
Było barwnie, smacznie, zdrowo, w dodatku w klimacie szesnastowiecznej Polski. W Gminnym Ośrodku Kultury w Woli Krzysztoporskiej już po raz czwarty zorganizowano konkurs kulinarny „Smaki Królowej Bony”. Towarzyszyły mu pokazy walk rycerskich i przedstawienie przenoszące widzów na dwór Zygmunta Starego.
Mieszkańcy Łódzkiego gotowi płacić za... wyręczenie w domowych obowiązkach
Czy mieszkańcy Łodzi i okolic są zabiegani, leniwi, czy może raczej zmęczeni natłokiem codziennych obowiązków? Choć trudno odpowiedzieć na te pytania, faktem jest, że mieszkańcy tego regionu chętnie zapłaciliby komuś za wykonanie domowych prac, którymi dziś zajmują się samodzielnie.
Wielkanocne potrawy z jajkami
Święta Wielkanocne to radosny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi osobami. Siadamy wraz z nimi przy stole i składamy sobie najlepsze życzenia. Śniadanie Wielkanocne odbywa się w przyjemnej, wiosennej atmosferze, a na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowych pisanek oraz tradycyjnych potraw z jajkami.
Prawdziwa kulinarna gratka. Będą uczyć się od mistrza
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie (ul. Sienkiewicza) odbędą się warsztaty kulinarne, które poprowadzi Rafał Wronka.

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat