Artykuły do tagu: gastronomia

Semeniuk o odmrażaniu gospodarki: rozmawiamy m.in. z gastronomią o ogródkach
Chcielibyśmy przygotować rozwiązania dla branży eventowej, które pozwolą przenieść część przedsięwzięć na otwartą przestrzeń - mówiła w czwartek wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Zaznaczyła, że trwają też rozmowy z gastronomią o ogródkach.
Czy w parku Poniatowskiego powstanie kawiarnia?
Urząd Miasta rozstrzygnął przetarg na wydzierżawienie części parku ks. Józefa Poniatowskiego. Zgodnie z jego warunkami u zbiegu ulic Żeromskiego i Parkowej ma powstać lokal gastronomiczny.
Prezydent proponuje zwolnienie restauratorów z opłaty koncesyjnej
Lokale gastronomiczne w Piotrkowie będą zwolnione z jednej raty opłaty koncesyjnej za sprzedaż alkoholu. Taki projekt uchwały przygotował prezydent Krzysztof Chojniak, o czym poinformował na piątkowej konferencji prasowej w Rynku Trybunalskim. Teraz nad dokumentem pochylą się miejscy radni.
KRD: o jedną trzecią wzrosło zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych w 2020 r.
Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło w 2020 r. o jedną trzecią wobec poprzedniego roku i wyniosło ok. 280 mln zł - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Tylko w czasie pandemii wartość zobowiązań zwiększyła się o ponad 58,4 mln zł.
Klienci baru pobili się z obsługą
Klienci jednego z barów w Radomsku wszczęli awanturę i zaczęli dewastować lokal. Obsługa zareagowała stanowczo i doszło do bójki.
Sosy dla gastronomii do zadań specjalnych
Smaczny, dobrze dobrany sos potrafi stać się największym atutem podawanego dania. Z drugiej jednak strony, dip niskiej jakości może też kompletnie zrujnować jego smak i zniechęcić klientów do zamawiania kolejnych posiłków w twojej restauracji. Opracowanie autorskiej receptury, która zadowoli wszystkie gusta, jest trudne, a przechowywanie i podawanie sosów własnej produkcji przysparza szefom kuchni wielu problemów natury logistycznej. Coraz więcej restauratorów sięga więc po wygodne rozwiązanie – gotowe sosy dla gastronomii. Jak wybrać te najlepsze?
Czy grozi nam mandat za wspólne siedzenie przy restauracyjnym stoliku?
Od poniedziałku możemy odwiedzać lokale gastronomiczne, ale wizyty w nich odbywają się na specjalnych zasadach. Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby mieszkające razem. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedynczy klienci, chyba, że odległości między nimi wynoszą min. 1,5 m i nie siedzą naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami. Restauratorzy podkreślają, że nie mają możliwości skontrolowania stopnia pokrewieństwa gości i zastanawiają się, kto poniesie ewentualne konsekwencje złamania przepisów.
Piotrkowskie lokale i ogródki gastronomiczne znowu otwarte
Po dwumiesięcznej przerwie w przyjmowaniu gości i realizowaniu zamówień tylko na wynos lub dowóz większość piotrkowskich lokali gastronomicznych jest ponownie otwarta. Było to możliwe dzięki zniesieniu kolejnych rządowych obostrzeń od 18 maja. Liczni restauratorzy wykorzystali przerwę w funkcjonowaniu na odnowienie i wyremontowanie lokali, a w ostatnich dniach na dostosowanie się do nowych norm sanitarnych. Niektóre ogródki już są gotowe i czekają na gości, w części lokali jednak wciąż trwa ich budowa oraz ostatnie prace wewnątrz. Wszyscy zapowiadają pełną gotowość do końca maja. Sprawdziliśmy jakie zmiany musiała wdrożyć branża gastronomiczna.
Koronawirus uderza także w piotrkowskich restauratorów
Lokale gastronomiczne zamknięto dla gości, a jedzenie można zamówić tylko na wynos lub z dowozem. To nowe okoliczności, w jakich znaleźli się właściciele restauracji w całej Polsce. Również w Piotrkowie sytuacja restauratorów stała się dramatyczna. Niewykluczone, że po zakończeniu epidemii gastronomiczna mapa Piotrkowa zmieni się nie do poznania, bo niektórzy właściciele barów i restauracji walkę z koronawirusem zakończą na tarczy.
Sieć MAX Burgers w restauracjach w Polsce oferuje menu „pozytywne dla klimatu”
Firma MAX Burgers, prowadząca sieć ponad 140 restauracji w Szwecji, Norwegii, Danii, Polsce i Egipcie, zdobyła nagrodę ONZ za „pierwsze na świecie menu pozytywne dla klimatu”.

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat