Nowoczesny sprzęt dotarł do Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu. Dzięki temu młodzi pszczelarze będą mogli się profesjonalnie przygotować do swojego przyszłego zawodu.
O znaczeniu pszczół dla natury i właściwościach leczniczych miodu nie trzeba dziś nikogo przekonywać. Cieszyć może fakt, ż coraz więcej się o tym mówi i podejmuje różnorodne działania, aby hodowlę i ochronę pszczół spopularyzować. W naszym regionie coraz większego znaczenia nabiera ZS CKU w Sulejowie. Od kilku już lat szkoła kształci pszczelarzy na bezpłatnych kursach kwalifikacyjnych.
Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej to projekt, który powiat piotrkowski tworzy we współpracy z Lokalną Grupą Działania "Dolina Pilicy". W środę (15 maja) w wolborskim Centrum Kształcenia Ustawicznego podpisano umowę w sprawie dofinansowania tej inwestycji z Urzędu Marszałkowskiego.
W tym roku Rejonowe Koło Pszczelarzy w Piotrkowie Trybunalskim świętuje 80-lecie istnienia. W jubileusz ten doskonale wpisało się IV Piotrkowskie Święto Miodu. W Rynku Trybunalskim pojawili się właściciele pasiek z regionu, ale również zespoły, które zaprezentowały swój dorobek artystyczny.
Akcesoria pszczelarskie, miód akacjowy, gryczany, lipowy i kwiatowy, miody pitne (w tym Trybunalski Trójniak w ogromnej, pięciolitrowej butli) , ziołomiody, czyli zioła zakonserwowane przez pszczoły, syropy, soki czy kawa po królewsku. Dosładzana - a jakże - miodem. Do godziny 19:00 w Rynku Trybunalskim wszystko to będzie można obejrzeć i - oczywiście - nabyć. Po raz trzeci w Piotrkowie obchodzimy Święto Miodu.