Artykuły do tagu: Mięso

Jak to, co jesz wpływa na środowisko? Uliczna akcja Vivy w centrum Piotrkowa
Ile wody potrzeba do wyprodukowania jednego burgera? 2300 litrów! Dokładnie tyle mieści się w 150 wiadrach, które ustawili wolontariusze Fundacji Viva w parku Jana Pawła II w Piotrkowie, gdzie w czwartkowe popołudnie odbyła się uliczna akcja.
Burger czy sałatka? Polacy coraz chętniej eliminują mięso z diety
Coraz więcej osób deklaruje rezygnację z mięsa lub znacząco ogranicza jego spożycie – niespełna 12% przyznaje, że spożywa je codziennie. Z ostatnich badań wynika, że już 1 mln Polaków w wieku 18 - 65 lat to wegetarianie i weganie, natomiast aż 2 mln planuje przejść na taką dietę.
Rezygnacja z jedzenia mięsa to jedno z popularniejszych postanowień noworocznych
Trendy żywieniowe wskazują, że dieta roślinna będzie w nadchodzącym roku święcić triumfy. Nie dziwi zatem fakt, że porzucenie mięsa, przynajmniej na jakiś czas, znalazło się na szczycie postanowień noworocznych. Trend jest tak silny, że na Zachodzie styczeń zyskał nowe miano - veganuary.
Wyroki sądu niewiele pomogły. Nie mają dostępu do wody, a nadal sprzedają mięso
Jedna z piotrkowskich masarni, właściciel czterech sklepów w Piotrkowie, od dłuższego czasu sprzedaje mięso, choć w swoich lokalach nie ma dostępu do bieżącej wody. Sanepid nałożył na właściciela mandaty i zakazał handlu. Ponieważ przedsiębiorca nadal prowadzi sprzedaż mięsa, sprawa trafiła do sądu. Wyroki nie zdyscyplinowały jednak właściciela.
Kontrole na targowiskach. Sprawdzali legalności sprzedaży żywca
Dzielnicowi z opoczyńskiej komendy policji i posterunku w Drzewicy, wspólnie z pracownikami powiatowego lekarza weterynarii w Opocznie, prowadzili kontrole na terenie targowisk w Opocznie i Drzewicy. Sprawdzali legalność sprzedaży żywca.
W żadnym zakładzie przetwórstwa mięsa, z terenu powiatu piotrkowskiego nie wykryto koniny. Jak informuje Strefę FM Maciej Błachiewicz, powiatowy lekarz weterynarii - pobrano próbki ze wszystkich zakładów i w żadnym nie znaleziono domieszki mięsa końskiego.
W jednym z zakładów przetwórstwa mięsnego w powiecie bełchatowskim wykryto koninę.

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat