Artykuły do tagu: Kuchnia

Pyszna autorska kuchnia z dowozem do twojego domu
Restauracja Pepper&Salt funkcjonuje od wielu lat na 4 piętrze hotelu Mercure Piotrków Trybunalski Vestil, ale co zaskakujące nie jest powszechnie znana w naszym mieście. Pokutuje tu chyba pogląd, że tego typu lokale są skierowane przede wszystkim do gości hotelowych. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Twórcy restauracji oferują piotrkowianom m.in. domowe obiady na dowóz w abonamencie, ciekawą i szeroką ofertę cateringową, a po zniesieniu obostrzeń zapraszają do skosztowania pysznej autorskiej kuchni w lokalu lub na tarasie widokowym na dachu hotelu.
Jakie są nasze ulubione potrawy spoza Polski?
Z wytęsknionych urlopów wracamy nie tylko opaleni i w dobrym humorze, ale także pełni wszelakich inspiracji, również o kulinarnym charakterze. Staramy się zapamiętać, co nas urzekło, co nam szczególnie zasmakowało i po powrocie próbujemy to wszystko odtworzyć, albo samemu, albo w restauracji. Kochamy świeże produkty, wyróżniające się smaki i wyraziste przyprawy. Oczywiście nadal kochamy rodzimą kuchnię, ale nie boimy się eksperymentów.
Zlot food trucków w Piotrkowie. Spróbuj w ten weekend popularnych dań kuchni ulicznej
Burgery, frytki i rozmaite słodkości, czyli popularne dania kuchni ulicznej rządzą podczas II piotrkowskiego Zlotu Food Trucków - Food Truck Attack. Kilkanaście mobilnych jadłodajni serwuje w ten weekend pyszności na parkingu przy ul. Narutowicza.
29.03.2021 10:13
O babkach wielkanocnych
Pojawiły się w Polsce w XVIII wieku za czasów Augusta Poniatowskiego, choć niektóre źródła podają, że już w XV a nawet w XII w pisano o ciastach przypominających babskie spódnice. To od nich wzięła się nazwa ciasta w tym kształcie – baba, babka, babeczka. Do ich przyrządzenia potrzeba było wielu jaj, masła i drożdży, a receptury na nie były pilnie strzeżone. I uwaga – nie każdy miał do nich dostęp. Początkowo znane były tylko kobietom! Na temat tego smacznego wypieku, dowiecie się więcej z tekstu Beaty Królikiewicz, autorki bloga "Niebo na talerzu".
O pączkach w tłusty Czwartek. Rozmowa z autorką
Z lukrem lub cukrem pudrem, z nadzieniem różanym, marmoladą, a nawet toffi. Dzisiaj najpopularniejszą przekąską w wielu domach i biurach jest pączek. To z okazji tłustego czwartku, który w tym roku świętujemy właśnie 11 lutego.
Thermomix czy warto kupić
Nie da się ukryć, że panuje moda na korzystanie z Thermomixa. Dla wielu jest to urządzenie wyjątkowe i ekskluzywne. Niekiedy jednak rozmowy pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami tego sprzętu bywają burzliwe i mogą przypominać wymianę zdań między użytkownikami iOS lub Androida. Jak to urządzenie spisuje się w codziennej diecie? Sprawdzimy wszystkie wady i zalety.
Dobra okazja by zamówić pizzę
Pizza to chyba najbardziej popularny fastfood. Lubią ją zarówno młodsi, jak i starsi. Na rynku dostępnych jest tak wiele wariantów smakowych, że każdy bez najmniejszego problemu może znaleźć coś dla siebie. Pizza z szynką, wegetariańska, serowa lub hawajska to tylko podstawowe propozycje, które można wybrać z menu. Szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu nowych połączeń, by zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wymagających klientów.
Dieta sous vide – na czym polega i jak ją stosować?
Metoda gotowania sous vide cieszy się coraz większą popularnością poza kuchniami restauracyjnymi. To sposób na przygotowanie posiłków maksymalnie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze. Stosowanie tej techniki wymaga jednak odpowiednich przygotowań i sprzętu.
Jakie są wady i zalety emaliowanych garnków?
Kiedy wyobrazimy sobie garnek – to większość z nas oczyma wyobraźni ujrzy biały, połyskujący model z ornamentem w formie motywu roślinnego na boku, a także z charakterystyczną, czarną obwódką biegnącą dookoła wylewu. I będzie to oczywiście garnek emaliowany. Jest to bowiem podstawowy i najbardziej uniwersalny model o wszechstronnym, możliwie jak największym zastosowaniu. Niewiele osób wie, że materiał z którego wykonywane są takie właśnie, podstawowe garnki – jest też niezwykle bezpieczny dla zdrowia i przewyższa pod tym względem wiele swoich odpowiedników.
O świątecznej kuchni z autorką bloga
Beata Królikiewicz to piotrkowska blogerka kulinarna, autorka bloga i książki "Niebo na talerzu", a co niezmiernie miło nam ogłosić - od stycznia także współpracowniczka portalu epiotrkow.pl. Beata znalazła dla nas kilka chwil w przedświątecznej gonitwie, aby porozmawiać o bożonarodzeniowych, kulinarnych zwyczajach Polaków. Podzieliła się z nami także przepisem na pyszny wigilijny barszcz.

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat