Zupa ogórkowa – przepis na wyśmienite pierwsze danie

Kraj Wtorek, 05 marca 20190
Zupa ogórkowa to danie cenione za swoją wyrafinowaną kwaśność. Wiemy, że wielbiciele tego smaku w potrawach wcale nie narzekają na nudę i ogórkową przyrządzają na obiady bardzo często! Sprawdź, jak przygotować pyszną i prostą zupę ogórkowa ze śmietaną!
Zupa ogórkowa – przepis na wyśmienite pierwsze danie

Zupa ogórkowa – jej sekret tkwi w esencjonalnym bulionie


Klasyczna ogórkowa przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Do takiego wywaru najczęściej stosowane są żeberka wieprzowe lub łopatka. Jeśli jednak chcesz uniknąć mięsa w wywarze, to przygotuj bulion warzywny, który swoją esencjonalnością zapewni równie wyrazisty smak daniu. Zupa ogórkowa dobrze smakuje z ziemniakami i zaprawą ze śmietany 18%. Możesz ją podawać z chrupiącymi grzankami lub świeżym chlebem.

 

Lista składników


Zupę ogórkową przygotuj ze świeżych warzyw, a mięso na wywar kupuj w sprawdzonym miejscu, aby mieć pewność, że zupa wyjdzie aromatyczna i smakowita. Czego potrzebujesz, aby ugotować pyszną ogórkową? Oto lista składników:

 

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • seler (1 szt.),
  • marchewka (1 szt.),
  • cebula (1 szt.),
  • pietruszka (1 szt.),
  • ziemniaki (ok. 500 g),
  • ogórki kiszone (ok. 500 g),
  • kwaśna śmietana 18% (150 ml),
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie bulionu do zupy ogórkowej

 

Żeberka opłukujemy i umieszczamy w garnku z zimną wodą, po czym zagotowujemy z solą przez ok. godzinę. Następnie kroimy w drobną kostkę seler, marchewkę, cebulę oraz pietruszkę i podsmażamy na oleju z odrobiną masła, po czym dodajemy do bulionu. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę i dorzucamy do garnka. Następnie wszystko zagotowujemy do miękkości i doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

Przygotowanie głównego składnika – ogórków kiszonych


Kolejnym krokiem jest starcie ogórków kiszonych razem ze skórką, na tarce o grubych oczkach. Wedle uznania – można je również podsmażyć na oleju lub od razu dodać do zupy. W celu uzyskania bardziej kwaśnego smaku, można dodatkowo dolać sok z ogórków. Całość należy gotować na małym ogniu. W tym czasie, do miski wlewamy kwaśną śmietanę 18% i łączymy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy – taką zaprawę dodajemy do garnka i szybko mieszamy.

 

Podanie zupy ogórkowej


Zupa ogórkowa zawiera już w sobie ziemniaki, więc jest na tyle treściwa, że nie trzeba serwować jej z dodatkami. Jednak w niektórych domach istnieje tradycja, że zupę ogórkowa podaje się z chrupiącymi grzankami lub pajdą świeżego chleba. W takich przypadkach trudno dyskutować i należy zajadać ogórkową z chrupiącym pieczywem;)! Zupę można również serwować z posiekanym koperkiem lub dodatkowym kleksem śmietany.

 

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


Komentarze (0)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Na tym forum nie ma jeszcze wpisów
reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat