ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Włoska pizza, przepis na ciasto jak z pizzerii

Piątek, 10 lipca 2020 1445
Kochamy pizzę, szczególnie wtedy, gdy smakuje jak ta przygotowana we włoskiej pizzerii. Czy wiesz, w czym tkwi jej sekret? Oczywiście – w lekkim, cienkim i chrupiącym spodzie! Przeczytaj poniższe wskazówki i dowiedz się, jak przygotować idealne ciasto do pizzy w domowych warunkach.

Boska, bo włoska

 

Niekwestionowanymi mistrzami w przygotowywaniu doskonałej pizzy są Włosi. To oni jako pierwsi opracowali perfekcyjny przepis na ciasto – delikatne, doskonale wyrobione, wyrośnięte i wypieczone. Robi się je z prostych, tradycyjnych składników: mąki pszennej, wody, soli i drożdży. Co ważne, nie powinno mieć więcej niż 3 mm grubości. Do przygotowania ciasta do pizzy najlepiej użyć specjalnej mąki. Powinna ona zawierać jak najwięcej glutenu – jego obecność przekłada się na sprężystość i elastyczność ciasta. Odpowiednim rodzajem będzie mąka pszenna typu 00 – dostaniesz ją w dobrym supermarketach. Rozpoznasz ją po intensywnie białym kolorze i wysokim stopniu zmielenia.

 

Tradycja w parze z nowoczesnością

 

Tradycyjne ciasto do pizzy wyrabia się ręcznie. Istnieje przekonanie, że nic nie zastąpi ciepła i delikatności ludzkich rąk. Technologia wychodzi jednak naprzeciw tym, którzy nie mają czasu na w pełni samodzielne przygotowanie ciasta. Twoje dłonie z powodzeniem zastąpi robot kuchenny – ustawiony na delikatny i długi program wyrabiania. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się PRODUKT Gotowe ciasto na pizzę jest jednolite, elastyczne i delikatne. Można je delikatnie rozwałkować lub porozciągać na wysypanej mąką blasze. Przed samym pieczeniem warto posmarować ciasto naturalną oliwą z oliwek. Taki dodatek podkreśli smak ciasta i zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu brzegów.

 

Ciasto to nie wszystko

 

Pamiętaj, że oryginalna włoska pizza to nie tylko cienkie ciasto, ale również minimum składników (najlepiej nie więcej niż pięć). Wybierz je rozsądnie, by pizza nie była zbyt ciężka. Idealną kompozycją składników będą: sos pomidorowy, mozzarella, mięso, ryba lub owoce morza, warzywa i zioła. Absolutnie nie dodawaj żółtego sera – to wymysł amerykański. Jeśli zastosujesz się do tej zasady – osiągniesz doskonały balans smaków, a sama pizza będzie zdecydowanie mniej tucząca! Jeśli zależy Ci na prawdziwie włoskim wypieku – zachowaj odpowiednią ilość sosu pomidorowego. To jedynie dodatek, który ma podkreślić doskonały smak ciasta. Nie dodawaj również sosu czosnkowego ani ketchupu. W zamian za to przystrój pizzę świeżymi liśćmi bazylii lub lekko pikantnej rukoli. Domowa pizza to jedno z najsmaczniejszych dań, które sprawdzi się w każdej sytuacji! Dodatkowo, jak miałaś okazję przekonać się z powyższego artykułu – do jej przygotowania wcale nie potrzeba wiele czasu ani specjalistycznych narzędzi. Dysponując prostym przepisem, wysokiej jakości składnikami i odrobiną wiedzy – jesteś w stanie samodzielnie wyczarować pizzę niczym z włoskiej trattorii. Bon Appetit!


Zainteresował temat?

3

1


reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat