W tłusty czwartek Polacy zjedzą ok. 7 tys. ton pączków. Średnio po 2,5 pączka na osobę

PAPKraj Czwartek, 20 lutego 202012 1859
W tłusty czwartek Polacy zjedzą ok. 7 tys. ton pączków - wynika z opublikowanych w środę wyliczeń Banku BNP Paribas. Do przygotowania ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.

Z informacji wynika, że tego dnia zjadamy przeciętnie około 100 milionów pączków, co oznacza, że na jednego Polaka przypada 2,5 ciastka. Wyliczono, że do przygotowania odpowiedniej ilości ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.

 

- Ceny pączków w sklepach i cukierniach zaczynają się od kilkudziesięciu groszy, sięgając nawet 5-6 zł za sztukę - mówi cytowana w informacji, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas. Dodała, że cena jest uzależniona od miejsca zakupu, wielkości miasta, a nawet od pory dnia.

 

Z jej wyliczeń wynika, że jeżeli na smażenie pączków zdecydujemy się w domu, to koszt przygotowania jednego pączka może wynieść przeciętnie od 1,16 zł do 1,60 zł. Zaznaczyła jednak, że "ze względu na wzrosty cen detalicznych cukru, mąki oraz olejów, koszt ten będzie o ok. 5-6 proc. wyższy niż w ubiegłym roku".

 

Według BNP Paribas, składnikiem, za który zapłacimy mniej, jest masło. Według danych GUS, w grudniu 2019 roku ceny detaliczne masła były przeciętnie o ok. 14% niższe niż rok wcześniej. Z kolei największy wzrost cen (o 23 proc. w relacji rocznej) odnotowano w przypadku cukru.

 

Jednym z najwyższych kosztów wyrobu pączków w zakładach produkcyjnych jest robocizna. Według danych PontInfo, na który powołują się autorzy informacji, udział kosztów pracy w kosztach działalności operacyjnej branży piekarniczej i ciastkarskiej wynosił w ostatnich latach około 18 proc. Dla porównania, w przypadku sektora spożywczego ogółem kształtował się na poziomie 8 proc. Tym samym branża w dużo większym stopniu odczuwa narastający problem z dostępem do pracowników. W 2019 roku koszty wynagrodzeń w cukierniach i piekarniach wzrosły o prawie 13%, podobnie jak koszty energii, zaś koszty surowców, stanowiące około 41 proc. kosztów ogółem, zwiększyły się o około 8%.

 

Tradycja jedzenia słodkich pączków w tłusty czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.

 

 

 

Ewa Wesołowska/PAP


Zainteresował temat?

2

0


Komentarze (12)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

dyrdymał ~dyrdymał (Gość)20.02.2020 11:49

Dla mnie takim pączkiem w maśle to jest Pan Prezydent Andrzej Duda.

48


gość 5 ~gość 5 (Gość)21.02.2020 10:20

Trudno nazwać te wyroby ze sklepów pączkami, to zwykłe gnioty których nie powinno się jeść.l

30


gość ~gość (Gość)20.02.2020 13:21

Usmażyłam 50. Rodzinka już się cieszy. Własne najlepsze!

51


gość ~gość (Gość)20.02.2020 11:44

Ja tam wole wypić jak zjeść pączka.

43


jakie 2.5 na głowę? ~jakie 2.5 na głowę? (Gość)20.02.2020 12:17

własnie skończyłem piec oponki, 130 sztuk

50


gość ~gość (Gość)20.02.2020 12:08

Wolę tłusta pizzę

04


taka uwaga ~taka uwaga (Gość)20.02.2020 11:39

Uważajcie na wagę bo w niektórych cukierniach kantują ważą w pudełkach i zawyżają wagę szczególnie na faworkach i ciastach na wagę.

50


gość ~gość (Gość)20.02.2020 11:37

tylko 2,5 nie prawda bo 5 :)

40


reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat