Tłusty Czwartek, czyli pączkowe szaleństwo

Czwartek, 23 lutego 201719
Po śląsku krepel, po angielsku doughnut; w Austrii puffel, a we Włoszech ciambella. Jakkolwiek go nazwiemy - pączek w każdym przypadku brzmi dziś równie sympatycznie i rozczulająco. Czas na Tłusty Czwartek, czyli wielką kaloryczną fiestę - na którą przecież raz do roku można sobie pozwolić.
Tłusty Czwartek, czyli pączkowe szaleństwo

Tłuste, niezdrowe i nieprzyzwoicie smaczne pączki mają dość długą historię. Już w starożytnym Rzymie czy Grecji kucharze smażyli w tłuszczu podłużne kawałki ciasta i zanurzali je w miodzie (przyznajmy jednak, że takie wypieki miały jednak w sobie więcej z faworków niż z pączków). W średniowieczu, w krajach arabskich, coraz większą popularność zdobywało smażenie już okrągłych kawałków z ciasta drożdżowego - kucharze po usmażeniu obtaczali je w syropie cukrowym, by osłodzić wytrawne ciasto. W końcu dotarły do Anglii, Niemiec i do Holandii.. czy do Polski. Bywało oczywiście, że w czasach, gdy cukier był towarem luksusowym, pączki przyrządzano na modłę wytrawną - na przykład z grzybami czy mięsem. Po odkryciu Nowego Świata pączki dotarły także tam. Amerykanie zjadają 10 miliardów donutów (czyli charakterystycznych pączków z dziurką) każdego roku. To dane z... 2005 roku. Można w ciemno zgadywać, że dziś jedzą ich jeszcze więcej. Bo jak im się oprzeć, gdy panuje taka różnorodność?

No właśnie... Pączki można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów. Blogerzy kulinarni prześcigają się w pomysłach na coraz to bardziej wyszukane i nietypowe przepisy. Przeszukując tylko polskie strony, znajdziemy pączki fit, pączki wegańskie z batatów, pieczone w piekarniku, z czekoladą, daktylami i figami, z serem żółtym i bekonem (bo przecież to TŁUSTY, a nie słodki czwartek). Są także restauracje, które w Tłusty Czwartek serwują... burgery w pączkach. Ograniczeniem jest oczywiście jedynie wyobraźnia. Poza tym wszystkie reguły gry są dozwolone - to ten jeden dzień w roku, kiedy mamy przyzwolenie na objadanie się pączkami bez wyrzutów sumienia. 

POLECAMY


Zainteresował temat?

4

0


Komentarze (19)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

gość ~gość (Gość)23.02.2017 10:11

Teraz babcia chodzi na uniwersytet nie robi pączków.

41


ktk ~ktk (Gość)23.02.2017 09:03

No trudno nie lubisz to nie ale paczki mają super.

20


gość ~gość (Gość)23.02.2017 09:01

A później efekt uboczny bo pojawiają się boczki :)

30


ktk ~ktk (Gość)23.02.2017 08:51

Olslugiwala mnie dzisiaj żona szefa cukierni,przesympatyczna doradzi a jaka ładna chce taka żonę.

10


anna ~anna (Gość)23.02.2017 08:44

Najlepsze paczki w mieście,są w cukierni migdal właśnie zjadłam z gruszka pycha?

04


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat