Tłusty Czwartek, czyli pączkowe szaleństwo

Czwartek, 23 lutego 201719
Po śląsku krepel, po angielsku doughnut; w Austrii puffel, a we Włoszech ciambella. Jakkolwiek go nazwiemy - pączek w każdym przypadku brzmi dziś równie sympatycznie i rozczulająco. Czas na Tłusty Czwartek, czyli wielką kaloryczną fiestę - na którą przecież raz do roku można sobie pozwolić.
Tłusty Czwartek, czyli pączkowe szaleństwo

Tłuste, niezdrowe i nieprzyzwoicie smaczne pączki mają dość długą historię. Już w starożytnym Rzymie czy Grecji kucharze smażyli w tłuszczu podłużne kawałki ciasta i zanurzali je w miodzie (przyznajmy jednak, że takie wypieki miały jednak w sobie więcej z faworków niż z pączków). W średniowieczu, w krajach arabskich, coraz większą popularność zdobywało smażenie już okrągłych kawałków z ciasta drożdżowego - kucharze po usmażeniu obtaczali je w syropie cukrowym, by osłodzić wytrawne ciasto. W końcu dotarły do Anglii, Niemiec i do Holandii.. czy do Polski. Bywało oczywiście, że w czasach, gdy cukier był towarem luksusowym, pączki przyrządzano na modłę wytrawną - na przykład z grzybami czy mięsem. Po odkryciu Nowego Świata pączki dotarły także tam. Amerykanie zjadają 10 miliardów donutów (czyli charakterystycznych pączków z dziurką) każdego roku. To dane z... 2005 roku. Można w ciemno zgadywać, że dziś jedzą ich jeszcze więcej. Bo jak im się oprzeć, gdy panuje taka różnorodność?

No właśnie... Pączki można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów. Blogerzy kulinarni prześcigają się w pomysłach na coraz to bardziej wyszukane i nietypowe przepisy. Przeszukując tylko polskie strony, znajdziemy pączki fit, pączki wegańskie z batatów, pieczone w piekarniku, z czekoladą, daktylami i figami, z serem żółtym i bekonem (bo przecież to TŁUSTY, a nie słodki czwartek). Są także restauracje, które w Tłusty Czwartek serwują... burgery w pączkach. Ograniczeniem jest oczywiście jedynie wyobraźnia. Poza tym wszystkie reguły gry są dozwolone - to ten jeden dzień w roku, kiedy mamy przyzwolenie na objadanie się pączkami bez wyrzutów sumienia. 

POLECAMY


Zainteresował temat?

4

0


Komentarze (19)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

berni900 berni900ranga24.02.2017 18:54

Teraz po takim obżarstwie tylko ćwiczenia plus polecam odwiedzić ten sklep z fajnymi odżywkami niezbędnymi w czasie ćwiczeń http://www.i-nc.pl/pl.

02


berni900 berni900ranga24.02.2017 18:53

Teraz po takim obżarstwie tylko ćwiczenia plus polecam odwiedzić ten sklep z fajnymi odżywkami niezbędnymi w czasie ćwiczeń http://www.i-nc.pl/pl.

01


emeryt ~emeryt (Gość)24.02.2017 11:25

a główno prawda ja tyle lat zajadam i to często nie jednego pączka i żadnych boczków nie mam

00


morsu ~morsu (Gość)24.02.2017 00:51

Co za prostackie obrzędy żryć pąki.
Wole se poczytać "Trybunalską". Przynajmniej prawde piszą , która kuje w oczy.

20


eda ~eda (Gość)23.02.2017 08:55

A ja nie lubię pączków i żadnych słodkości.

17


snoop drągi drong ~snoop drągi drong (Gość)23.02.2017 11:44

po angielsku doughnut... to chyba inaczej się piszę? ;) Inna sprawa, że tak naprawdę ma on nie wiele z naszym pączkiem :p

01


Baucha ~Baucha (Gość)23.02.2017 14:18

Ja zjadłem jednego i mi to wystarczy. Wolę kiełbasy zjeść.

13


grubcio ~grubcio (Gość)23.02.2017 14:14

jak widzę całe rodziny, które wykupują masowo "pączki" z np. biedry to mi się biodro otwiera
przecież to sama chemia...

81


dziadek ~dziadek (Gość)23.02.2017 11:39

I wreszcie się wyjaśniło, dzięki artykułowi, skąd tak ogromna ilość amerykanów, płci obojga, ma takie wielkie zady i nie tylko zady. Ja lubię pączki, wczoraj żonka zrobiła takie, ale nie posypane cukrem pudrem ani polewą lukrową ale za to z powidłami, które sama zrobiła w zeszłym roku. Dla mnie pycha. Jednak nie folgujcie sobie zanadto, drodzy ludkowie, bo jutro też jedzonko czeka, a zadki i nie tylko one po cichutku rosną.

42


Domowe pączki ~Domowe pączki (Gość)23.02.2017 09:45

Najlepsze pączki to były gdy je babcia robiła :-) Duże i z marmoladą albo dżemem swojej produkcji :-)

71


reklama

Materiał KWW Z SERCEM DLA PIOTRKOWA

reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat