Powstaje Łódzki Szlak Zalewajki

PAPŁódzkie Sobota, 06 marca 202129 3755
W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni - poinformowała pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl
fot. PAP

Akcja "Dumni z Zalewajki" ma przypomnieć potrawę będącą ikoną tradycji kulinarnej Łodzi. „O tej zupie będziemy mówić przez cały marzec, a zaczniemy od stworzenia +Łódzkiego Szlaku Zalewajki+” – zapowiedziała Zarębska. „Trasa obejmować będzie ponad 20 miejsc serwujących zupę we własnym wydaniu, a wszystkie z nich opisane zostaną w zakładce na stronie jemywlodzi.pl” – podała.

 

„Na portalu będzie można również znaleźć galerię zdjęć, historię zupy oraz mapę z zalewajkową trasą” – przekazała Zarębska. „Restauracje, które serwują nasz łódzki przysmak, poznamy po znaku z jednorożcem w zalewajce, tym samym, który znajduje się na plakacie wydarzenia” – zaznaczyła.

 

Według organizatorów akcja ma pokazać zalewajkę w nowoczesnej odsłonie. Chodzi zarówno o przepisy, jak i planowane wydarzenia oraz prace plastyczne promujące akcję. Ich autorem jest łódzki grafik Igor Jankowski, także związany z lokalną gastronomią.

 

Zalewajkę będzie można nie tylko kupić w łódzkich restauracjach, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. „Dla wszystkich, którzy kochają gotować powstanie ebook z przepisami na autorskie zalewajki stworzone przez najlepszych łódzkich szefów kuchni” - zapowiedziała Izabella Borowska z jemywlodzi.pl

 

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Swoją nazwę zalewajka wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem.

 

Do zupy dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także marchew i grzyby. W święta i w bogatszych łódzkich domach była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Potem do zupy zaczęto dodawać wędzony boczek i kiełbasę, często białą.

 

Taka zalewajka znana jest obecnie, niekiedy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Jeszcze niedawno w Łodzi za profanację uznawano dodawanie do zalewajki śmietany.

 

W 2009 roku zupa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.


Zainteresował temat?

2

2


Komentarze (29)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

babcia ~babcia (Gość)06.03.2021 12:13

Przepis- woda, ziemniaki pokrojone, cała obrana cebula, liść laurowy, ziarna pieprzu, ugotować, minimalnie ziemniaki rozgnieść tłuczkiem, zalać barszczem, dodać5-6 ząbków posiekanego czosnku, dobrej śmietany i dokwasić na miarę swoich potrzeb kwasem z kiszonych ogórków lub kapusty. Zagotować i odstawić na 10 minut aby smaki się wymieszały, pychota.

64


5g ~5g (Gość)07.03.2021 22:35

Jaki szlak, skoro restauracje zamknięte? Skończcie pisać bzdury.

11


Kleń 34 cm ~Kleń 34 cm (Gość)07.03.2021 15:28

Po następnym lockdownie zostanie nam już tylko zupa z trawy:

30


Zalewajka ~Zalewajka (Gość)06.03.2021 19:51

Uwaga na glifosat

50


Bronisław ~Bronisław (Gość)06.03.2021 19:58

Niedługo wszystkie instytucje w regionie nic nie będą robić, tylko będą gotować zalewajkę lub pierogi. Powiat - zalewajka i kebab (jako symbol regionu!!!), województwo - zupa z kartofli... A kto będzie prowadził szkoły, szpitale i dbał o nasze drogi? Niebawem dowiecie sie o kolejnych szokujących decyzjach.

41


5G pali mózg ~5G pali mózg (Gość)06.03.2021 19:54

Zalew Sulejowski to taka duża zalewajka

41


Kleń 34 cm ~Kleń 34 cm (Gość)06.03.2021 09:19

Ciekawe kto za to zapłaci

72


97-300 97-300ranga06.03.2021 15:33

To bardzo dobra zupa, nie jakaś tam lewacka szmaciarka w postaci o ho, ho, zupa-krem.

44


Wow ~Wow (Gość)06.03.2021 09:21

Wydarzenie tysiąclecia.

62


dyrdymał ~dyrdymał (Gość)06.03.2021 10:38

Uwielbiam zalewajki (każda gospodyni wkłada kawałek "serca" w przygotowanie i stąd liczba mnoga) i polskie białe barszcze i żury w ogóle. Oprócz walorów smakowych mają przede wszystkim walory zdrowotnie i czym bardziej "przaśna" zalewajka, woda + ziemniaki(dobre i bardzo dobre odmiany) + biały barszcz + skwarki ze słoniny + pajda domowego chleba (żytniego), to jest to, co misie lubią najbardziej. Na marginesie dodam że najsmaczniejszą zalewajkę gotuje mój kolega i moja żona, ona jednak ogranicza jeden zasadniczy składnik.
Szkoda że na zdjęciu zalewajka jest podana w jakimś dziwnym pojemniku, a nie w jakiejś fajansowej misce, ale idzie NWO, nawet w zalewajce.

81


reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat