Powstaje Łódzki Szlak Zalewajki

PAPŁódzkie Sobota, 06 marca 202129
W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni - poinformowała pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl
fot. PAP fot. PAP

Akcja "Dumni z Zalewajki" ma przypomnieć potrawę będącą ikoną tradycji kulinarnej Łodzi. „O tej zupie będziemy mówić przez cały marzec, a zaczniemy od stworzenia +Łódzkiego Szlaku Zalewajki+” – zapowiedziała Zarębska. „Trasa obejmować będzie ponad 20 miejsc serwujących zupę we własnym wydaniu, a wszystkie z nich opisane zostaną w zakładce na stronie jemywlodzi.pl” – podała.

 

„Na portalu będzie można również znaleźć galerię zdjęć, historię zupy oraz mapę z zalewajkową trasą” – przekazała Zarębska. „Restauracje, które serwują nasz łódzki przysmak, poznamy po znaku z jednorożcem w zalewajce, tym samym, który znajduje się na plakacie wydarzenia” – zaznaczyła.

 

Według organizatorów akcja ma pokazać zalewajkę w nowoczesnej odsłonie. Chodzi zarówno o przepisy, jak i planowane wydarzenia oraz prace plastyczne promujące akcję. Ich autorem jest łódzki grafik Igor Jankowski, także związany z lokalną gastronomią.

 

Zalewajkę będzie można nie tylko kupić w łódzkich restauracjach, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. „Dla wszystkich, którzy kochają gotować powstanie ebook z przepisami na autorskie zalewajki stworzone przez najlepszych łódzkich szefów kuchni” - zapowiedziała Izabella Borowska z jemywlodzi.pl

 

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Swoją nazwę zalewajka wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem.

 

Do zupy dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także marchew i grzyby. W święta i w bogatszych łódzkich domach była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Potem do zupy zaczęto dodawać wędzony boczek i kiełbasę, często białą.

 

Taka zalewajka znana jest obecnie, niekiedy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Jeszcze niedawno w Łodzi za profanację uznawano dodawanie do zalewajki śmietany.

 

W 2009 roku zupa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.

POLECAMY


Zainteresował temat?

2

2


Komentarze (29)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

babcia ~babcia (Gość)06.03.2021 12:13

Przepis- woda, ziemniaki pokrojone, cała obrana cebula, liść laurowy, ziarna pieprzu, ugotować, minimalnie ziemniaki rozgnieść tłuczkiem, zalać barszczem, dodać5-6 ząbków posiekanego czosnku, dobrej śmietany i dokwasić na miarę swoich potrzeb kwasem z kiszonych ogórków lub kapusty. Zagotować i odstawić na 10 minut aby smaki się wymieszały, pychota.

64


5g ~5g (Gość)07.03.2021 22:35

Jaki szlak, skoro restauracje zamknięte? Skończcie pisać bzdury.

11


Kleń 34 cm ~Kleń 34 cm (Gość)07.03.2021 15:28

Po następnym lockdownie zostanie nam już tylko zupa z trawy:

30


Zalewajka ~Zalewajka (Gość)06.03.2021 19:51

Uwaga na glifosat

50


Bronisław ~Bronisław (Gość)06.03.2021 19:58

Niedługo wszystkie instytucje w regionie nic nie będą robić, tylko będą gotować zalewajkę lub pierogi. Powiat - zalewajka i kebab (jako symbol regionu!!!), województwo - zupa z kartofli... A kto będzie prowadził szkoły, szpitale i dbał o nasze drogi? Niebawem dowiecie sie o kolejnych szokujących decyzjach.

41


5G pali mózg ~5G pali mózg (Gość)06.03.2021 19:54

Zalew Sulejowski to taka duża zalewajka

41


Kleń 34 cm ~Kleń 34 cm (Gość)06.03.2021 09:19

Ciekawe kto za to zapłaci

72


97-300 97-300ranga06.03.2021 15:33

To bardzo dobra zupa, nie jakaś tam lewacka szmaciarka w postaci o ho, ho, zupa-krem.

44


Wow ~Wow (Gość)06.03.2021 09:21

Wydarzenie tysiąclecia.

62


dyrdymał ~dyrdymał (Gość)06.03.2021 10:38

Uwielbiam zalewajki (każda gospodyni wkłada kawałek "serca" w przygotowanie i stąd liczba mnoga) i polskie białe barszcze i żury w ogóle. Oprócz walorów smakowych mają przede wszystkim walory zdrowotnie i czym bardziej "przaśna" zalewajka, woda + ziemniaki(dobre i bardzo dobre odmiany) + biały barszcz + skwarki ze słoniny + pajda domowego chleba (żytniego), to jest to, co misie lubią najbardziej. Na marginesie dodam że najsmaczniejszą zalewajkę gotuje mój kolega i moja żona, ona jednak ogranicza jeden zasadniczy składnik.
Szkoda że na zdjęciu zalewajka jest podana w jakimś dziwnym pojemniku, a nie w jakiejś fajansowej misce, ale idzie NWO, nawet w zalewajce.

81


reklama

Materiał KWW Z SERCEM DLA PIOTRKOWA

reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat