Porady cukiernika – przepisy na świąteczne ciasta

Tydzień Trybunalski Sobota, 23 kwietnia 20112
Jeśli chcesz, aby masa makowa w Twoim makowcu była puszysta i nie rozwarstwiała się, dodaj do jednego kilograma masy makowej trzy ubite białka jaj.

(materiał promocyjny)

 

Jeśli chcesz, aby polewa na Twoim mazurku była plastyczna i wspaniale się kroiła, nie łamiąc się, zrób ganache. Zagotuj 100 g śmietanki 30% i zalej nią 200 g czekolady deserowej, następnie zblęduj.

 

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i zrobić na święta wspaniałą puszystą roladę śmietanową, dzień wcześniej podgrzej do 85 stopni C 1 litr śmietany 36%, dodaj do niej 80 g cukru. Po zdjęciu z źródła ciepła dodaj 10 g rozwodnionej żelatyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 godzin do lodówki. Po tym czasie ubij śmietanę, rozsmaruj na upieczonej cienkiej roladzie biszkoptowej i zroluj.

 

 

Przepis na świąteczny sernik z brzoskwiniami

 

20 jaj

2 kg twarogu dwukrotnie mielonego

0,38 kg cukru

0,2 kg marmolady owocowej

0,15 kg margaryny 80%

0,25 kg czekolady deserowej

0,20 kg budyniu śmietankowego

0,30 kg brzoskwiń prażonych lub dżemu brzoskwiniowego

0,10 kg mąki pszennej 500

 

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka jaj od żółtek.

Margarynę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mieszamy i łączymy masę z twarogiem, mąką i budyniem.

Po wymieszaniu i połączeniu tych składników dodajemy ubite białka jaj.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C, 90 minut w temperaturze 150 stopni C.

 

Kruchy spód do naszego sernika:

0,60 kg mąki pszennej 500

0,30 kg margaryny 80%

0,15 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Margarynę z cukrem ubijać do momentu, aż masa stanie się puszysta i margaryna zmieni kolor na biały.

Następnie dodać mąkę pszenną i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Kruche ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę wypiekową.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12 minut.

 

Polewa czekoladowa do dekoracji sernika:

Rozpuszczamy 0,25 kg czekolady deserowej w kąpieli wodnej i dodajemy 0,025 oleju.

Gotowe!

 

 

Świąteczna babka piaskowa

 

5 jaj

0,22 kg cukru

0,20 kg margaryny 80%

0,25 kg mąki pszennej 450

0,02 kg proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Margarynę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jaja i mieszamy. Wcześniej połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy do foremek.

 

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C

POLECAMY


Zainteresował temat?

1

0


Komentarze (2)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

MARKPIO ~MARKPIO (Gość)23.04.2011 13:09

Babka piaskowa? A sądziłem że istniał tylko fenomenalny " Piaskowy dziadek". Ten z dobranocek:))))
Wszystkim życzę wesołych i słonecznych Świąt Wielkanocnych.

10


Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)23.04.2011 12:25

Cukier, mąka i sól - biała śmierć.

00


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat