Pomarańcze na jesień i zimę

Wtorek, 27 października 20150
Zbliża się sezon, w którym pomarańcze i inne cytrusy będą u nas najsmaczniejsze.
Pochodzą one z obszarów tropikalnych Azji. Krajami przodującymi obecnie w ich produkcji są Hiszpania, Włochy, Grecja i Stany Zjednoczone.
Pomarańcze na jesień i zimę

Te aromatyczne owoce mają swoich zwolenników i przeciwników. Zawierają tak ważne dla organizmu substancje jak beta karoten, dość znaczną ilość witaminy C oraz te z grupy B – między innymi kwas foliowy, który jest ważny dla naszego systemu nerwowego. Poza tym są źródłem potasu, odpowiedzialnego za regulację ciśnienia krwi. Podobno już jedna pomarańcza w ciągu dnia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Jest to witamina, której organizm nie przechowuje, a jej nadmiar wydalany jest z moczem oraz potem. W wersji naturalnej – z owoców i warzyw jest ona zdecydowanie lepiej przyswajalna niż w formie tabletek. Pomarańcze są także źródłem błonnika pokarmowego, który z kolei usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Z tego względu powinno się je jeść wraz z białymi błonkami, które oddzielają poszczególne cząstki. Ta błonka zawiera także pektyny i witaminę P. Poza tym pomarańcze zawierają też związki o działaniu przeciwbakteryjnym. Do wykorzystania nadaje się również skórka tych egzotycznych owoców. Przesmażona w cukrze stanowi dodatek do ciast i deserów, ale o tym wiedziały już nasze babcie. Rewelacyjne w smaku są również konfitury pomarańczowe, którym odrobina skórki nadaje specyficzną goryczkę.
            W kosmetyce ma z kolei zastosowanie olejek pomarańczowy z kwiatów pomarańczy. Nosi on nazwę neroli i jest pozyskiwany w procesie destylacji. Olejek ten ma właściwości uspokajające, tonizujące i przeciwdepresyjne, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Jest dobry dla cery tłustej ze względu na właściwości regulujące wytwarzanie sebum. Jest również sprzymierzeńcem w walce z trądzikiem różowatym. Pomaga także w zwalczaniu rozstępów po ciąży oraz na skutek szybkiej utraty masy ciała. Redukuje wypadanie włosów, działa także leczniczo na skórę głowy, kiedy mamy problem z łupieżem. Nie zaleca się używania go w trakcie ciąży oraz w stanie nierozcieńczonym bezpośrednio na skórę.

Ze względu na jego właściwości używa się go w aromaterapii oraz w ekskluzywnych perfumach i wodach toaletowych takich jak choćby Vetiver od Guerlaina, Dahlia Noir Givenchy'ego czy Lady Million Absolutely Gold od Paco Rabanne'a.
           Jedna z gatunków pomarańczy gorzkiej używana jest do wytwarzania olejku bergamotowego, a ten z kolei do produkcji lubianej zwłaszcza w sezonie jesiennym herbaty Earl Grey.
           Spożywanie pomarańczy pomaga w chorobach i przypadłościach takich jak: grypa, zgaga, wzdęcia, szkorbut, gorączka, osteoporoza, przy nadciśnieniu tętniczym oraz podczas infekcji dróg oddechowych.
           Niestety cytrusy są także silnie alergizujące. Ich przeciwnicy dostrzegają słusznie fakt, że owoce często zrywa się, gdy są jeszcze niedojrzałe. Muszą przetrwać transport – w związku z tym są pryskane preparatami, które mają zapobiegać ich psuciu się. Dlatego tak ważne jest ich dokładne mycie przed obraniem.

(mw)

 

POLECAMY


Zainteresował temat?

2

1


Komentarze (0)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Na tym forum nie ma jeszcze wpisów
reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat