Nie każdy „dobry” cholesterol jest korzystny dla zdrowia

PAPKraj Niedziela, 07 marca 20210 957
Osoby z wysokim poziomem “dobrego” cholesterolu HDL o dużych cząsteczkach mają zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego. Tylko małe cząsteczki HDL są faktycznie związane ze zmniejszonym ryzykiem zawału – informują naukowcy na łamach “Metabolism: Clinical and Experimental”.

Badanie zostało przeprowadzone przez hiszpański zespół specjalistów z kilku ośrodków medycznych i badawczych.

 

Lipoproteina wysokiej gęstości (High-density lipoprotein, HDL) nazywana jest także cholesterolem HDL lub "dobrym cholesterolem", ponieważ jej występowanie we krwi wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. HDL transportuje cholesterol osadzony w tętnicach do wątroby, która go usuwa.

 

Natomiast tak zwany zły cholesterol, lipoproteina o niskiej gęstości (Low-density lipoprotein, LDL), powoduje gromadzenie się cholesterolu w tętnicach i zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe.

 

Chociaż leki obniżające poziom złego cholesterolu zmniejszają ryzyko sercowo-naczyniowe - to te, które podnoszą dobry cholesterol, nie okazały się skuteczne w zmniejszaniu ryzyka chorób serca. Skłoniło to naukowców do dalszych badań nad HDL.

 

Autorzy nowego badania przeanalizowali cechy genetyczne, które określają wielkość cząsteczek dobrego cholesterolu, a następnie zbadali ich związek z ryzykiem zawału mięśnia sercowego. Jak się okazało, cechy genetyczne związane z wytwarzaniem dużych cząsteczek dobrego cholesterolu są bezpośrednio związane z wyższym ryzykiem zawału serca, podczas gdy cechy związane z małymi cząstkami dobrego cholesterolu są związane z niższym ryzykiem zawału serca.

 

„Istnieje pozytywny związek przyczynowy między wielkością cząsteczek cholesterolu HDL a ryzykiem zawału serca, więc chociaż musimy podnieść poziom dobrego cholesterolu we krwi, muszą to być zawsze małe cząsteczki” - wyjaśnia główny badacz, dr Robert Elosua, zwiazany z Hospital del Mar-IMIM, CIBERCV i University of Vic-Central University of Catalonia (UVic-UCC).

 

Cząsteczki HDL sprawniej przenoszą cholesterol do wątroby, dzięki czemu można go skuteczniej wyeliminować. „Jeśli musimy coś zrobić w odniesieniu do HDL, to jest to zwiększenie liczby drobnych cząsteczek, czyli takich, które właściwie pełnią funkcję eliminacji cholesterolu, takich, które naprawdę przenoszą go do wątroby w celu usunięcia i nie pozwalają na jego gromadzenie się w tętnicach i powodowanie chorób sercowo-naczyniowych” - zaznaczył dr Álvaro Hernáez, badacz Hospital Clínic-IDIBAPSi CIBER on Obesity and Nutrition.

 

Obecnie nie ma leków, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

 

„To badanie wskazuje na nowe potencjalne cele terapeutyczne dotyczące chorób sercowo-naczyniowych, w tym kilka genów związanych z jakościowymi aspektami cząsteczek HDL, które mogą przyczyniać się do profilaktyki sercowo-naczyniowej” - podsumował dr Albert Prats, badacz w dziedzinie epidemiologii i genetyki układu sercowo-naczyniowego z Hospital del Mar-IMIM i pierwszy autor badania. (PAP)


Zainteresował temat?

0

0


Komentarze (0)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Na tym forum nie ma jeszcze wpisów
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat