ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Moc ziół świętej Hildegardy

Czwartek, 10 października 2019 690
Nie jest żadną nowością, że natura obdarza nas stale wartościowymi i zdrowymi produktami. Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, ale warto również wspomnieć o ziołach, które posiadają zbawienną moc. Są nie tylko zdrowym produktem, ale również lekarstwem na różne dolegliwości.

Na szczególną uwagę zasługują rośliny polecane przez św. Hildegardę. Uważała ona bowiem, że dieta ma ogromny wpływ na sferę fizyczną i duchową każdego człowieka.

 

Spośród ziół, które posiadają właściwości zdrowotne szczególnie upodobało sobie: koper włoski, bertram, babkę płesznik, galgant, mięte nadwodną, kmin rzymski, dyptam, lubczyk, hyzop, krwawnik, pokrzywę i melisę. Wszystkie te zioła stosowane łącznie stabilizują układ pokarmowy, redukują problemy żołądkowe, polepszają procesy metaboliczne, jak również poprawiają humor.

 

Zioła te posiadają nie tylko właściwości zdrowotne, ale są również wyjątkowymi przyprawami, które nadają posiłkom smaku, aromatu oraz zapachu.

 

Koper to roślina, która została wpisana jako produkty św. Hildegardy. Poprawia trawienie, minimalizuje symptomy żołądkowe, podnosi odporność, oczyszcza jelita. Warto stosować go u najmłodszych, ponieważ wspaniale zwalcza kolkę.

 

Innym wartościowym ziołem o licznych zastosowaniach jest bertram. Roślina, która należy do rodziny astrowatych, kwitnie na obszarach śródziemnomorskich. Używana jest również w medycynie ajurwedyjskiej jako afrodyzjak, doskonale poprawia sprawność seksualną, polepsza samopoczucie, jak i ochrania układ nerwowy przed toksynami. Można go spożywać w formie suszu lub jako dodatek do potraw.

 

Kolejną fantastyczną rośliną, którą uwzględnia dieta św. Hildegardy jest hyzop. Hyzop lekarski wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Zioło to wpływa na nasz organizm moczopędnie, wykrztuśnie oraz znakomicie usuwa podrażnienia skóry. Hyzop ma aromatyczny oraz dość intensywny posmak.

 

Szczególnie polecanym przez Świętą Hildegardę ziołem jest alpinia galgant. Jest to roślina rosnąca w Malezji. Jest ważnym dodatkiem wielu potraw w Azji południowo-wschodniej. Znakomicie pobudza układ krążeniowy, trawienie, jak również polepsza funkcjonowanie serca. Prócz tego posiada działanie znieczulające, jak również przeciwzapalne. Posiada dość ostry posmak, który przypomina troszkę posmak imbiru.

 

Warto docenić ogromna moc ziół i wprowadzić je nie tylko do kuchni ale i domowej apteczki.


Zainteresował temat?

0

0


reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat