ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Kasze – jedne z najzdrowszych produktów spożywczych

Poniedziałek, 25 stycznia 2021
Kasze to bardzo zdrowe produkty spożywcze bogate w cenne witaminy, minerały i błonnik. Pod względem wartości odżywczej przewyższają ziemniaki, ryż i makaron. Są więc doskonałym zamiennikiem tych produktów.
Kasze – jedne z najzdrowszych produktów spożywczych

Kasze otrzymuje się z ziaren zbóż. Ziarna zbóż najpierw są oczyszczane. Pozbawiane zostają części zewnętrznych – okrywy nasienno-owocowej. Następnie ziarna w zależności od rodzaju kaszy są polerowane, mielone, krojone, prażone. Im ziarna są mniej rozdrobnione i oczyszczone, tym więcej składników odżywczych zawierają. 

Kasze to bogate źródło węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, manganu, cynku, miedzi. Wprawdzie zawierają dużo skrobi, ale nie tuczą, dlatego polecane są osobom na diecie. 

 

Rodzaje kasz

W zależności od rodzaju zboża, z którego pozyskujemy kasze, wyróżniamy następujące rodzaje kasz:

  • kasza gryczana (powstaje z nasion gryki)
  • kasza jęczmienna (jest produkowana z nasion jęczmienia)
  • kasza jaglana w ofercie sklepu bee.pl (powstaje z prosa)
  • kasza manna (z nasion pszenicy)
  • kasza kukurydziana (z kukurydzy)
  • kasza kuskus (powstaje z pszenicy twardej durum)
  • kasza bulgur (z pszenicy durum)

 

Kto powinien spożywać kasze?

Kasze w szczególności powinny spożywać:

  • osoby z nadciśnieniem, z chorobami serca i układu krążenia (ze względu na dużą ilość potasu i niewielką ilość sodu)
  • osoby cierpiące na cukrzycę (ze względu na dużą ilość skrobi, która łagodnie podnosi poziom insuliny i glukozy)
  • osoby z anemią (zwłaszcza kasza jaglana i gryczana zawierają dużo żelaza, witaminę E i kwas foliowy – składniki zapobiegające anemii)
  • kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci, osoby starsze, rekonwalescenci (kasze są lekkostrawne)
  • osoby żyjące w stresie (witaminy z grupy B zawarte w kaszach wspomagają pracę układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają samopoczucie i pamięć)

 

W jaki sposób spożywać kasze?

Kasze można spożywać na śniadanie, na obiad i na kolację. Można dodawać je do zup, mięs, warzyw, grzybów, sałatek. Z kasz można przyrządzać kotlety, zapiekanki, krokiety, a nawet desery. Kasze można spożywać też z mlekiem. 

Warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Każdy rodzaj kaszy wymaga innego sposobu przygotowania. Kasze można przyrządzać na sypko lub w formie bryły. Warto urozmaicać dietę i wykorzystywać dobrodziejstwa różnych rodzajów kasz, gdyż każda z kasz ma własne cenne właściwości.

POLECAMY


Zainteresował temat?

2

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat