ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Jakie są wady i zalety emaliowanych garnków?

Czwartek, 31 grudnia 2020
Kiedy wyobrazimy sobie garnek – to większość z nas oczyma wyobraźni ujrzy biały, połyskujący model z ornamentem w formie motywu roślinnego na boku, a także z charakterystyczną, czarną obwódką biegnącą dookoła wylewu. I będzie to oczywiście garnek emaliowany. Jest to bowiem podstawowy i najbardziej uniwersalny model o wszechstronnym, możliwie jak największym zastosowaniu. Niewiele osób wie, że materiał z którego wykonywane są takie właśnie, podstawowe garnki – jest też niezwykle bezpieczny dla zdrowia i przewyższa pod tym względem wiele swoich odpowiedników.
Jakie są wady i zalety emaliowanych garnków?

Czym charakteryzują się garnki emaliowane?

 

Jak już napomknęliśmy garnek emaliowany jest jednym z najczęściej występujących modeli na świecie. Jego zastosowanie jest też możliwie jak najbardziej wszechstronne: można w nim przygotować praktycznie każda potrawę świata – począwszy pod prostych, jednoskładnikowych dań – jak choćby zwykły, gotowany ryż, kończąc na tych składających się z całej gamy części składowych – jak na przykład leczo z wielu odmian papryki, mięsa i sosu.

Ze względu na swoją powszechność – emaliowane garnki nie mogą być także zbyt drogie. Jest to więc produkt na każdą kieszeń. Niewielka cena i powszechna dostępność to jedne z ich największych zalet tego produktu. Kolejnymi są właściwości emalii, o których opowiemy poniżej.

 

Garnki emaliowane – bezpieczne dla zdrowia

 

Wielkim i jednocześnie bardzo niedocenionym atutem wszelkich, emaliowanych garnków jest fakt, że materiał z którego zostały wykonane jest w całości bezpieczny dla zdrowia. Jest tak, dlatego, że zapobiega ona przed działaniem rdzy, a co ważniejsze pozbawiona jest jakichkolwiek szkodliwych związków chemicznych. W rezultacie klient otrzymuje produkt w pełni bezpieczny dla życia jego i jego rodziny.

 


Wybrany element z kompletu garnków emaliowanych ŚLIWKA 8-częściowy, Źródło: Prymus-AGD

 

Jakie są kolejne plusy emaliowanych garnków?

Oprócz bezpieczeństwa dla zdrowia, odporności na rdzę i niskiej ceny – emaliowane garnki posiadają także i inne zalety. Jednym z największych pozytywów jest fakt, że dzięki wykonanemu z węglowej stali rdzeniowi emaliowanych garnków – całość szybko się nagrzewa, a co za tym idzie dobrze rozprowadza ciepło po całym naczyniu. Poza tym garnek taki lepiej trzyma ciepłotę, przez co wystawiona w nim na stół potrawa nie wystygnie za szybko. Emalia, którą pokryty jest rdzeń, oprócz swojego bezpieczeństwa dla zdrowia pełni także funkcję nieprzywierającej powłoki. Nie zachodzi więc obawa przypalenia potrawy.

Ostatnim plusem emaliowanego garnka jest jego niewątpliwa wytrzymałość. Hartowane są one w niebagatelnej temperaturze dochodzącej nawet do 900oC. W efekcie charakteryzują się one ogromną odpornością na uszkodzenia, zarówno te mechaniczne, jak i powstałe w wyniku działania wysokich temperatur.

Podsumowanie

Jak więc zsumować wady z zaletami emaliowanych garnków, tak, by jednoznacznie je ocenić? Jeśli za kryterium oceny uznamy możliwie najwyższą jakość w stosunku do ich ceny – to stwierdzić tu możemy, że czajniki emaliowane będą najlepszym wyborem z możliwych.

 

POLECAMY


Zainteresował temat?

3

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat