ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dieta Świętej Hildegardy

Piątek, 26 lipca 2019 578
Św. Hildegarda była niezwykłą osobą. Władcy, biskupi i papieże szukali u niej wsparcia w przypadłościach, ale także liczyli często na poradę i pociechę. Hildegarda była w stanie poznać przypadłość oraz zaproponować właściwe metody leczenia. Spisywała swoje rozważania na temat leczenia ziołowego, gdyż była zdania, że dieta ma ogromny wpływ na sferę fizyczną i duchową. Zdaniem Hildegardy, to co konsumujemy, jest naszym środkiem leczniczym.

Jak pokazują statystyki trendów wyszukiwań oparte na Planerze Słów Kluczowych Google Ads – hasło: „dieta św Hildegardy” pojawia się w wyszukiwarce średnio 480 razy miesięcznie. Równie dużym zainteresowaniem cieszą się także: orkisz (8100 wyszukiwań), chleb orkiszowy (5400 wyszukiwań) czy mąka orkiszowa (8100 wyszukiwań).


Dieta orkiszowa stała się bardzo popularna. W orkiszu zawarte są elementy, które rewelacyjnie oczyszczają, wzmacniają, natłuszczają, nawilżają, odżywiają oraz poprawiają samopoczucie. Zawiera on bowiem mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy i mikroskładników.

Dlatego właśnie w naszej kuchni powinna zagościć mąka orkiszowa, która jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej. Jest ona skarbnicą wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Zdaniem św. Hildegardy surowiec ten musi być podstawowym elementem naszego menu. Orkisz zawiera dużo błonnika, białka, fitosteroli, przeciwutleniaczy, jak również innych witamin i minerałów. Nadaje się ona również do wypiekania zdrowego pieczywa. Możemy ją użytkować do placuszków, ciastek, pierogów, makaronów czy wypieku chleba orkiszowego na zakwasie. Ze względu na swoje bogactwo witamin z grupy B, wskazana jest szczególnie osobom z problemami cukrzycowymi. Doskonale redukuje stężenie cholesterolu, chroni przed nagromadzaniem kamicy woreczka żółciowego, działa przeciwbakteryjnie, pomaga przy problemach z wypróżnianiem.


Warto nadmienić, że mąka orkiszowa, tak samo jak mąka pszenna, posiada gluten, który dla niektórych osób jest groźnym składnikiem uczulającym. Jednakże spora część ludzi mających kłopoty z trawieniem glutenu dobrze przyswaja orkisz.


Mąkę orkiszową możemy kupić w delikatesach z ekologiczną żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online. Znajdziemy w nich masę inspiracji dotyczących przepisów na dania z wykorzystaniem polecanych w omawianej diecie produktów oraz inne ciekawe produkty z orkiszu jak na przykład kawa orkiszowa.


Zainteresował temat?

4

1


reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat