ARTYKUŁ SPONSOROWANY

3 praktyczne pomysły na prezent dla chorego w szpitalu

Środa, 24 czerwca 2020 2494
Choroba przychodzi niespodziewanie i diametralnie zmienia życie człowieka. Osoby, które trafiają do szpitala potrzebują wsparcia bliskich. Aby poprawić samopoczucie pacjenta, można podarować mu prezent i to najlepiej taki, który będzie praktyczny. Najlepiej postawić na Fresubin.

Fresubin to rodzaj żywienia klinicznego w postaci diet doustnych typu drink do picia lub deseru do spożycia łyżeczką, będący skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, witamin, makro i mikroelementów w niewielkiej objętości. Diety Fresubin są pomocne w sytuacji, gdy nie można dostarczyć standardowo przyjmowaną dietą odpowiedniej ilości energii, białka i składników odżywczych nadmiernie utraconych podczas terapii czy rekonwalescencji. Całą gamę produktów znajdziecie na stronie internetowej MojFresubin.pl.

 

Dla pacjenta onkologicznego

 

Większość chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, nudności, wymioty, trudności ze spożywaniem posiłków przyczyniają się do utraty masy ciała i osłabienia organizmu. Niedożywienie sprawia, że organizm chorego nie jest wystarczająco silny, by walczyć w chorobą, a pacjent gorzej znosi uboczne skutki leczenia. Właśnie z tego powodu dieta przy chorobach nowotworowych jest niezwykle ważnym aspektem terapii. Jadłospis pacjentów onkologicznych powinien uwzględniać większe zapotrzebowanie chorego na energię i białko. W czasie choroby nowotworowej może być ono zwiększone nawet o 50% w stosunku do osoby zdrowej tej samej płci i w tym samym wieku. Kolejnym ważnym składnikiem diety pacjentów onkologicznych są kwasy omega-3, w szczególności kwas EPA (eikozapentaenowy), który poprawia skuteczność chemioterapii i wpływa korzystnie na odporność. Idealnym rozwiązaniem jest Supportan DRINK, czyli żywność medyczna dedykowana dla pacjenta onkologicznego do stosowania podczas całego okresu choroby i powrotu do zdrowia. Supportan Drink to dieta wysokokaloryczna dzięki czemu przywraca siły i energię do walki z chorobą; o ponadto zapobiega utracie masy mięśniowej i ma wysoką zawartość kwasów omega-3.

 

Dla seniora

 

Jednym z problemów dotyczących osób starszych jest brak apetytu. Niechęć do jedzenia powoduje osłabienie organizmu, a to może prowadzić do niedożywienia. Pomocą może okazać się żywość specjalnego przeznaczenia medycznego, która zapewnia prawidłowe zbilansowanie diety, wysoką energetyczność i uzupełnienie codziennych posiłków w niezbędne składniki odżywcze, w tym niezwykle potrzebnego osobom starszym białko. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że następstwa niedożywienia są bardzo poważne. Przede wszystkim pojawia się spadek masy ciała, osłabienie siły mięśniowej i sprawności psychomotorycznej oraz zaburzenia trawienia, wchłaniania, zwolnienie perystaltyki jelit, co w efekcie skutkuje wyniszczeniem organizmu.

 

Seniorzy, którzy mają problemy z żywieniem, powinni sięgnąć po Fresubin Protein Energy DRINK. Produkt ten pomaga pokryć dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu, dostarczając pełnowartościowego białka oraz zapewniając odpowiednie ilości witamin i minerałów w wygodnej i łatwej do podania postaci napoju mlecznego.

 

Dla pacjenta neurologicznego

 

Niedożywienie stanowi także ogromny problem wśród osób cierpiących na choroby neurologiczne. Stopień odżywienia organizmu jest jednym z ważnych czynników, mających wpływ na rokowanie w leczeniu chorych neurologicznych.

 

Niedobory składników pokarmowych, minerałów i witamin u chorych na przewlekłe choroby neurologiczne mogą wystąpić na skutek przebiegu schorzenia. Przykładowo u osób po przebytym udarze nawet dwukrotnie zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne i białkowe.

 

Konieczne jest zatem kompensowanie braków i rozszerzenie diety o pełnowartościowe białko. U pacjentów z problemami neurologicznymi pojawiać się mogą także trudności w przyjmowaniu pokarmów wynikające z problemów z gryzieniem i połykaniem. Integralną częścią terapii pacjentów z chorobami neurologicznymi powinno być leczenie żywieniowe. U części pacjentów może pojawić się problem dysfagii, czyli zaburzenie w procesie połykania. U pacjentów neurologicznych jako uzupełnienie diety powinny zostać wprowadzone specjalistyczne preparaty odżywcze o wysokiej zawartości białka i energii.


Zainteresował temat?

1

0


reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat