ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Calzone czy pizza? Czym się różnią te dwa dania?

Wtorek, 12 grudnia 2017
Pizza to klasyczne i jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Okazuje się jednak, że ma sporą konkurencję w postaci calzone! Obie potrawy, chociaż różnią się wizualnie, mają ze sobą wiele wspólnego. Sprawdź na czym polegają podobieństwa i dowiedz się, czym różni się calzone od pizzy.
Calzone czy pizza? Czym się różnią te dwa dania?

Calzone, choć oryginalnie pochodzi z Italii, największą rzeszę zwolenników ma… w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie pokochali smak i wygodną formę pizzowego pierożka. Coraz częściej calzone pojawia się także w ofercie polskich pizzerii. To oryginalne włoskie danie oferuje np. Pizzeria Riposta w Piotrkowie Trybunalskim.

 

Pizza – królowa włoskich dań
Pizza to podstawowe danie kuchni włoskiej. Ma formę okrągłego placka, na którym ułożone są warzywne lub mięsne dodatki. Chociaż w oryginalnej wersji potrawa ta ograniczała się wyłącznie do ciasta, sosu pomidorowego, sera i bazylii, obecnie zadziwia różnorodnością wykładanych składników.

W lokalach takich jak np. Pizzeria Riposta w Piotrkowie Trybunalskim zamówić można nie tylko klasyczną margheritę. Ogromną popularnością cieszą się takie dodatki jak: kabanosy, frytki, bekon, jajko, wędzony kurczak, ananas, kukurydza czy nawet owoce morza.

 

Calzone – czyli zawinięta pizza
Calzone to wyrób, który swoim wyglądem przypomina pieroga. Często określa się je jako pizzę zawinięta w nietypowy sposób i sporo w tym określeniu racji.

Podstawą tej potrawy jest ciasto, które przyrządza się w oparciu o recepturę charakterystyczną dla pizzy. Na ciasto wykłada się dowolne składniki, np. szynkę, pieczarki albo inne dodatki, a następnie zlepia się jego krawędzie jak podczas lepienia pierogów.

Tak przygotowane calzone należy piec w piekarniku aż do zarumienienia.

 

Calzone a pizza – najważniejsze różnice
Między calzone a klasyczną pizzą istnieje wiele podobieństw. Chodzi przede wszystkim o rodzaj ciasta oraz wykorzystane składniki. W obu przypadkach podstawą jest cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe i dowolnie wybrane dodatki.

O ile łatwo jest wskazać wiele cech wspólnych dla calzone i pizzy, tak trudno dopatrzyć się różnic. Najważniejsza związana jest z wyglądem obu dań. Ponadto jako element różniący można wskazać nieco inny sposób jedzenie potrawy. Pizzę je się w kawałkach – bez konieczności korzystania ze sztućców. Natomiast w przypadku calzone koniecznością może być sięgnięcie po nóż i widelec. Warto także podkreślić, że pizzą łatwo można podzielić się ze znajomymi – serwowana jest jako podzielona na trójkąty. Natomiast calzone to typowe danie dla jednej osoby.

 

Pozostaje jeszcze odpowiedź na najważniejsze pytanie: czy smak calzone różni się od smaku pizzy? Teoretycznie smak powinien być zbliżony, jako że oba dania powstają właściwie z identycznych składników. Czy tak jest rzeczywiście, przekonaj się osobiście – złóż zamówienie na jedzenie online, np. w Pizzerii Riposta w Piotrkowie Trybunalskim. Zamów pizzę oraz calzone z dostawą pod wskazany adres i sprawdź, które z tych dwóch włoskich dań jest twoim faworytem.

POLECAMY


Zainteresował temat?

4

9


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat