metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
gość ~gość (Gość)10.12.2018 08:36

Leja cały rok to świństwa na pola

11


gość ~gość (Gość)10.12.2018 08:46

Myślisz wieśniaku że ja jako rolnik nie płacę podatków każdy rolnik płaci a co do krusu a wiesz może jaka jest emerytura w krusie a jaka w zusie

12


gość ~gość (Gość)10.12.2018 08:49

Wasze odchody gorzej śmierdzą wystarczy przejechać koło oczyszczalni ścieków

20


Jacek X ~Jacek X (Gość)10.12.2018 08:51

Problem nr 1 Nadprodukcja w całej Europie ,spadek opłacalności produkcji żywca wieprzowego to problem nie tylko naszych producentów .Problem nr 2 ,bardzo niski poziom biznesowy krajowych ubojni -nie zmienia się od lat,współpraca z krajowymi ubojniami to droga przez mękę .Nierzetelność na lini ubojnia zakłady produkcyjne osiągnęła apogeum ,zamówienie zrealizowane bez problemów to ....... rzadkość ( niezgodności typu klasyfikacja są standardem,nieterminowe dostawy, różnice w wadze w zamówieniach ,brak kultury uboju itd).3.Skala produkcji -czyli brak dużych grup producenckich gdzie koszt jednostkowy produkcji zdecydowanie zmniejsza się.4.Wydajność -niższa mięsność od towaru konkurencyjnego na co zwracają uwagę producenci wyrobów wieprzowych ( czyli uzyski mięsa a nie tłuszczu i tłustego boczku),kłania się praca z rasami o wyższej mięsności -tu ogromne zaległości które powstały za wszystkich rządzących ( największy spadek pogłowia za POPSL).5 ASF -konieczność masowego wybijania dzików oraz żywca, w Hiszpanii walka z ASF trwała ..... 10 lat .ASF W Belgii dodatkowo spowodował problem eksportu do Azjii ,czyli mięso pozostaje w EU i mamy nadwyżkę.Nie da się Polskiego rynku hermetyzować ,akcje z naszej strony to reakcja na nasz ogromy eksport drobiu ( blokowanie przez służby wet.naszego drobiu w Belgii ,Holandii i Niemczech-co już miało miejsce) .Musimy stać się bardziej konkurencyjni z naszą wieprzowina ale poprzez zmiany w naszych hodowlach ( duże fermy i grupy oraz wydajności) oraz ubojniach (organizacyjne oraz technologiczne) .Zapomnijmy też o micie "wyjątkowości naszej wieprzowiny"-przemysłowa hodowla u nas i na zachodzie to te same zasady żywieniowe dla żywca oraz ochrona zdrowia -czyli leki .

12


an ~an (Gość)07.12.2018 21:58

ci co pracują u kapitalistów wyżywają się na rolnikach bo sami nie mogą postrajkować ,a może i by chcieli ,ale są rozbici i nie mogą się zjednoczyc

83


gość ~gość (Gość)10.12.2018 18:39

Uwielbiam zapach gnojowicy

10


gość ~gość (Gość)13.12.2018 18:24

Ogrodnicy też nie mają gdzie sprzedawać swoich produktów, od 20 paru lat ceny warzyw są bez zmian. Nas ogrodników też niszczy import, susze, zatopienia, i nikt nam za to nie płaci musimy ponosić straty. A rolnik jak tylko lekko cena spadnie żywca to odrazu protest. A tak po za tym to powiat piotrkowski to nie tylko chodowcy żywca, ale też w dużej ilości ogrodnicy. Im też należało by pomóc w walce z importem

00


1111 ~1111 (Gość)08.12.2018 01:15

Chcieli dobrej zmiany to mają może do następnych wyborów zmądrzeją .mieli dobrze chcieli mieć lepiej ,niema co ich żałować

54


Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat