Zazwyczaj po świętach zostaje nam sporo jedzenia. Nie pozwólmy, aby się ono zmarnowało i trafiło do kosza. Przygotowane posiłki oraz produkty spożywcze możemy umieścić w lodówce społecznej, z której korzystają osoby potrzebujące.
Leśna Osada Edukacyjna w Kole zaprasza na ostatnie wydarzenie tego lata. "Las Kulinariów" to impreza, która będzie między innymi doskonałą okazją ku temu, by dowiedzieć się więcej o żywności pochodzenia leśnego, zjeść smaczny barszcz ukraiński, a nawet posłuchać muzyki na żywo.
Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Wolbórz spotkało się w jednym miejscu, by razem kultywować tradycje wspólnego gotowania. W tym roku tematem przewodnim "Wolborskiego Saganka" był "zielony stół".
Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, jest bardziej wartościową częścią jaja, jest także bardziej kaloryczne – wskazuje dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny jakości żywności w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Od piątku do niedzieli (17-19 marca) trwał będzie w Piotrkowie Trybunalskim Festiwal Smaku i Rękodzieła. Wszyscy, którzy zdecydują się na skorzystanie z oferty wystawców mogą spodziewać się ciekawych zajęć praktycznych, perełek rękodzielniczych, czy wybornych smaków.
Dzięki internetowi mamy na wyciągnięcie ręki praktycznie każdy produkt. Sklepy oferują nawet te z najodleglejszych zakątków świata. Jak odnaleźć te najwartościowsze?
Łosoś wędzony na gorąco powstaje w temperaturze około 60°C, co nie ujmuje mu znacząco walorów zdrowotnych. Można śmiało wprowadzić go do diety i spożywać nawet dwa razy w tygodniu, jeśli nie cierpimy na nadciśnienie (zawiera sporo sodu). Czym charakteryzuje się łosoś wędzony na gorąco? Jak można go podawać?
Piotrkowianie dobrze wiedzą, że w mieście są miejsca, gdzie można przekazywać nadwyżki swojego jedzenia potrzebującym. Jednym z nich jest społeczna lodówka, która stoi u zbiegu ulic Słowackiego i Kołłątaja. Po świętach Bożego Narodzenia nasze domowe lodówki często pękają w szwach. Właśnie teraz ta społeczna przechodzi niemałe oblężenie.
Przy okazji świąt i uroczystości rodzinnych przygotowujemy różne potrawy i smakołyki. Niestety trudno jest dokładnie zaplanować, jak dużo uda nam się z tego zjeść. Dlatego zwykle pod koniec uroczystych wydarzeń okazuje się, że w lodówce jest więcej jedzenia niż tego byśmy sobie życzyli
1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu (a w Polsce także Światowy Dzień Wegan). W związku z tym przedstawiciele fundacji Viva! zachęcają do odwiedzenia tego dnia stoiska w Piotrkowie Trybunalskim i zapoznania się z tym, jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie diety roślinnej.