Widelcem po mapie: Grecja i kuchnia kraju wielu bogów

Piątek, 09 grudnia 20166
Grecja to kraina o bardzo bogatej kulturze. Kraj ten przyciąga turystów nie tylko ze względu na niezwykłe zabytki czy krajobrazy, ale także przez wzgląd na niesamowitą kuchnię. Typowe greckie przysmaki to połączenie zdrowia i prostoty. Mieszkańcy Hellady w zwyczaju mają spędzać przy stole długie godziny i nie ma się czemu dziwić. Ucztowanie nie znosi pośpiechu, a różnorodność kuchni greckiej może powalić.
Widelcem po mapie: Grecja i kuchnia kraju wielu bogów

Smakowicie od południa do północy

Grecja ze względu na swoje położenie ma bogaty dostęp do ryb i owoców morza, ale także darów ziemi skąpanych w słońcu. Każdy region tego kraju ma jednak swoje własne tradycje kulinarne. Tym samym Attyka słynie z dolmades, czyli  gołąbków zawijanych w liście winogron. W tym regionie mieszkańcy zajadą się także musaką, czyli zapiekanką z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Z kolei na Krecie jada się ogromne ilości wieprzowiny, a jednym z popularniejszych dań jest choirino kritiko, czyli grube kotlety wieprzowe. Na Kos za to warto spróbować tarty cytrynowej, makaronu z pikantnym mięsem na Korfu, a suszonej wieprzowiny na Mykonos.

Na jedzenie zawsze jest dobra pora

Grecja jak długa i szeroka, słynie ze swoich przekąsek. Bazą mezedes są rozmaite sery i pieczywo. Do tego kolokithakia tyganita i piperies tyganites, czyli smażone kabaczki i papryczki, pasta czosnkowo-fasolowa skordalia i znane nam tzatziki, czyli pasta czosnkowa z ogórkami i miętą… i przepis na długi wieczór pełen rozmów gotowy.

Co ciekawe, zdecydowana większość Greków nie słyszała o tym, co Polacy przypisują ich rodzimej kuchni. Chodzi przede wszystkim o sałatkę grecką oraz rybę po grecku. Ta pierwsza tak naprawdę nosi nazwę wiejskiej, horiatiki i przede wszystkim – nie ma w niej ani jednego liścia sałaty czy kapusty. Nie ma też kukurydzy czy sosu czosnkowego. To przede wszystkim dobrej jakości ser feta, oliwa, zioła, czarne oliwki, czerwona cebula, papryka, pomidory i ogórek. Krojone w grubą kostkę.

Okazuje się także, że rybę po grecku wymyślili… Polacy. Nazwa natomiast prawdopodobnie wzięła się stąd, że warzywa duszone w oliwie są popularne w kuchni śródziemnomorskiej, więc potrawa przypominała nieco danie z Hellady.

Kulinarna podróż

Masz ochotę na danie prosto z krainy bogów bez wychodzenia z domu? Sprawdź ofertę restauracji w Twojej okolicy i zamów online, np. na https://pizzaportal.pl/ Szybko, smacznie i wygodnie.

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


Komentarze (6)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

AniaPT ~AniaPT (Gość)10.12.2016 14:54

Orientuje sie ktoś jaka jest pogoda na Kos na początku maja? Jaka temperatura wody?

10


Wiosenna2016 ~Wiosenna2016 (Gość)09.12.2016 12:37

Na początku maja lecę na KOS . Mam nadzieję na kulinarną podróż i dni przepełnione słońcem . Ktoś ma jakieś doświadczenia z tej wyspy ?

10


... ~... (Gość)09.12.2016 14:49

Artykuł troszkę sponsorowany ;-)

20


buahaha ~buahaha (Gość)09.12.2016 13:51

Kulinarna podróż -pizza jest włoska nie grecka...no cóż ....

20


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat