Komu nie smakuje szpitalne jedzenie?

Poniedziałek, 14 listopada 201688
Powszechna opinia jest taka, że posiłki jakie serwują pacjentom szpitale, są... co najwyżej średnie. Może tylko niewiele lepsze od tych w samolotach klasy ekonomicznej, a może i nie. Tak również twierdzili dzwoniący i piszący do radiowego Magla słuchacze. Że niesmaczne, że porcje niewielkie, że zimne itp.
fot. wykop.plfot. wykop.pl

Jak jest naprawdę? O to spytano przedstawicielkę największego szpitala w Piotrkowie.
- Pacjenci otrzymują trzy posiłki dziennie. Standardowo - śniadanie (zwykle to zupa mleczna), obiad (zupa, drugie danie i deser) oraz kolację (białe pieczywo, wędlina, warzywa) - wyjaśniała Ewa Tarnowska-Ciotucha, rzecznik Szpitala Wojewódzkiego im. Mikołaja Kopernika. - To dieta normalna, ale posiłki bywają różne, w zależności od jednostki chorobowej i stanu pacjenta. Dzienny koszt wyżywienia jednej osoby to 11 zł. Posiłki dostarcza nam firma z Piotrkowa, która wygrała przetarg.


Wyliczono, że rocznie szpital na jedzenie dla pacjentów wydaje 800 - 900 tys. zł.


Ciekawie przedstawia się kwestia skarg i uwag dotyczących jakości posiłków. - Krytycznych uwag nie ma wiele. Jedna, dwie rocznie - powiedziała Ewa Tarnowska-Ciotucha.
Skąd zatem obiegowa opinia o szpitalnym jedzeniu? No chyba nie z Piotrkowa.

POLECAMY


Zainteresował temat?

8

1


Komentarze (88)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Edek ~Edek (Gość)15.11.2016 13:19

Moderator gdzie jest mój post? Czy tak wygląda demokracja na ePIOTRKÓW? Jak popieracie jakąś opcje polityczną to nie znaczy że ja też. Ja nie piszę wulgaryzmów . JESTEŚCIE ŚMIESZNI

73


benia ~benia (Gość)15.11.2016 10:00

Leżałam miesiąc na patologii ciaży. Obiady były w miarę, ale śniadania bez komentarza. Suchy chleb, wędlina, pasztet, z którego coś na człowieka patrzyło i smutny plasterek ogórka. Zaś w piątkowej potrawce dało sie wyczuć składniki ze wszystkich obiadów podawanych w tygodniu. Dobrze, że domownicy dokarmiali mnie codziennie, bo ze szpitalnego jedzenia zadowolony był jedynie mój pies.

91


gość34 ~gość34 (Gość)15.11.2016 14:14

moje dziecko dostało obiad z wielką muchą

30


sklave sklaveranga15.11.2016 09:06

Nie wiem jak jest teraz ale kilka lat temu leżałem w szpitalu to nawet kasza manna na mleku mi smakowała. Na a w latach 80- tych jak byłem w szpitalu to nawet po trzech dniach od wyjścia organizm odmawiał przyjmowania pokarmu. We wszystkich szpitalach chlor dominował i wszechobecny był zapach dworcowych toalet. Zimne jedzenie bo firma dostarcza wszystkie porcje jednocześnie. No ale na oddziałach są mikrofalówki. Dziwi mnie tylko dlaczego więźniowie lepiej jedzą? Bo co oni muszą być zdrowi! A w Gostyninie same luksusy?
Do ośrodka w Gostyninie trafiają chorzy psychicznie sprawcy najcięższych przestępstw. Pobyt tam w niczym jednak nie przypomina surowej kary, jaką powinno się wymierzać zwyrodnialcom. Ośrodek otoczony jest lasem, pacjenci mają przez całą dobę zapewnioną opiekę pielęgniarek i sanitariuszy, a nad poprawą ich kondycji pracują m.in. terapeuci i psychiatrzy. Więcej na http://sklave.manifo.com/wiadomosci-lokalne

33


Jasia ~Jasia (Gość)15.11.2016 13:22

Ja byłam w szpitalu i nie narzekałam na jedzenie.Racje całkowicie mi wystarczały i nikt nie musiał mnie dożywiać Szpital to nie wczasy .Niektórzy w domu nie mieli tak urozmaiconego jedzenia jak w szpitalu ,a najwięcej narzekają.

310


??? ~??? (Gość)15.11.2016 11:14

A czy można wrzucić film? Bo mam fajne białko w surówce.

60


luzik luzikranga14.11.2016 19:57

W zeszłym roku na Rakowskiej spędziłem niemal trzy miesiące. Syczeń-luty, to była tragedia. Marzec-kwiecień był już trochę przyzwoitszy. Maj i grudzień - dało się zjeść. Nie była to tylko kwestia przyzwyczajenia organizmu. Na początku zeszłego roku do żarcia sypali jakąś syfiastą przyprawę, tak, że wszystko smakowało (a w zasadzie śmierdziało) tak samo. I ten kurczak wielokrotnie zamrażany i odmrażany, brrr... A w sierpniu tego roku tragedii też nie było.

48


pacjent ~pacjent (Gość)15.11.2016 10:30

jedzenie ohydne o każdej porze roku

20


Ropucha Ropucharanga14.11.2016 20:39

Porównanie szybkie
W Brytyjskim szpitalu pod wodzą NHS (odpowiednik polskiego NFZ) pacjent otrzymuje "menu" przed każdym posiłkiem. W karcie jest około 20-25 dań, z czego pacjent wybiera ile zje, porcje są również zróżnicowane, od małej po dużą. Nie są obłędnie smaczne, ale wynika to z ich stylu przyrządzania potraw, w każdym razie Anglicy bardzo sobie je chwalą. Nie ma pseudo zup wyglądających jak pomyje z umytego gara, mięso nie śmierdzi padliną, na dodatek na każdym oddziale jest Pani proponująca kawę/herbatę/wodę/sok średnio co pół godziny. Może gdyby zlikwidowano śmieszne 500+ a chociaż 10% tej sumy przeznaczono na żywienie w szpitalach byłoby inaczej. Mam wielkie szczęście że nie miałam w życiu sytuacji w której leżałabym w Piotrkowskiej placówce.

812


janusz ~janusz (Gość)15.11.2016 09:29

mniam mniam, pycha wygląda ten obiadek ze zdjęcia :))

20


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat