Nie ma Wielkanocy bez jajka

Sobota, 15 kwietnia 20178
Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto kilka ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.

Ładuję galerię...

 

 

Jajko w kosmetyce


Żółtka jaj mogą służyć do stworzenia maseczek: kojącej, odżywczej czy wzmacniającej maski na włosy. Lecytyna, zawarta w żółtkach, to naturalny przeciwutleniacz o właściwościach: nawilżających, odżywczych i zmiękczających.

Białko jaj ma silne właściwości odmładzające. Może być składnikiem maseczek liftingującej i oczyszczającej oraz płynu zmiękczającego do pięt, kolan i łokci.

Rozdrobniona skorupka jajka dodana do odżywki lub lakieru do paznokci sprawi, że staną się one mocniejsze.

 

Jajko w sztuce


Jajko było ulubionym motywem Salvadora Dalego. Ten sam motyw w swoich obrazach wykorzystywali m.in. Hieronim Bosch, Leonardo da Vinci czy Piero della Francesca.

Jajka Fabergé to XIX-wieczne arcydzieła sztuki jubilerskiej z czasów Aleksandra III i Mikołaja II. Ceny carskich jaj, stworzonych ze złota, srebra, masy perłowej i rozmaitych kamieni szlachetnych, sięgają kilkudziesięciu milionów dolarów. Brytyjska królowa Elżbieta II posiada w swojej kolekcji trzy jajka Fabergé.

Muzeum Salvadora Dalego w Figueres jest zwieńczone attyką w kształcie olbrzymich jaj.

 

Jajko w architekturze


Jajko zainspirowało wielu wybitnych architektów. Budynki w tym kształcie zajmują mniej miejsca, co zdecydowanie obniża zużycie energii elektrycznej.

Ratusz w Londynie, Narodowy Teatr Wielki w Pekinie czy Cybernetyczne jajo w Bombaju to przykłady budynków w kształcie jajka.

Dawniej jaja wykorzystywano do tworzenia zaprawy murarskiej.

 

Jajko w kuchni


Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka…”.
Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.

Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku.

Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka!

Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej.

Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!


(źródło)

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


Komentarze (8)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

buras ~buras (Gość)15.04.2017 18:16

a to już nie ma zagrożenia ptasią grypą??

10


obs. ~obs. (Gość)16.04.2017 10:30

Na piotrkowskim rynku dwa lata temu. Mała reklama. "Jaja chłopskie" 35 gr sztuka. "Jaja chłopskie wielkie" 45 gr sztuka. Różnica była niewielka na pierwszy rzut oka, ale wiele lepiej się sprzedawałay.Te duże.

10


zagadka ~zagadka (Gość)15.04.2017 21:45

A co ma wspólnego jajo zbuk z ulicą Szewską?

23


kogut ~kogut (Gość)16.04.2017 00:08

No drodzy Państwo, bez jaj proszę.

10


polak katolik ~polak katolik (Gość)15.04.2017 18:32

I bez wódki.

11


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat